Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prin Legea 296/2023 a fost majorata cota de impozitare pentru veniturile a caror sursa nu poate fi identificata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Iun. 2024
Prin Legea 296/2023 a fost majorata cota de impozitare pentru veniturile a caror sursa nu poate fi identificata
Tags: legea 296/2023, majorare impozit, venituri sursa neidentificata

D.G.R.F .P . Cluj-Napoca informeaza contribuabilii-persoane fizice care realizeaza venituri a caror provenien?a nu poate fi dovedita, ca prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost adusa o modificare importanta constand in majorarea cotei de impozitare la 70%.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face incepand cu data de 1 iulie 2024 si se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data. 

Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se vor impune cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor. 

In prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror sursa nu a fost identificata este de 16 %, doar cu 6 % mai mult decat cota standard impusa contribuabililor corecti, fapt care nu este de natura a conduce la echitatea impunerii si conformarea voluntara. Sanctionarea activitatilor neinregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferentele din zona evaziunii fiscale. 

Ca urmare, pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legale ( 1 iulie 2024), in vederea conformarii, contribuabilii au oportunitatea de a-si declara veniturile si de a-si plati obligat?iile fiscale aferente acestora, evitand situatia incadrarii acestora in categoria de risc fiscal, cu consecinta impunerii cu o cota de impozitare majorata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora. 

Baza legala: 

- Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prin Legea 296/2023 a fost majorata cota de impozitare pentru veniturile a caror sursa nu poate fi identificata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016