Tags: certificat de concediu medical, ordinul 1909/2021, formulare concediu medical
Ordinul nr. 1.909/2021 modifica modelul Certificatului de concediu medical. Formularele vechi mai pot fi insa utilizate pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.
Ordinul 1909/856/2021 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 913 din 23 septembrie 2021.
Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei
Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
Pe formularele care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Extras din Ordin:
Articolul I
Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 15 „Risc maternal“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 16, cu urmatorul cuprins:
16 Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%
2. in anexa nr. 2, la articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 9
(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei.
3. in anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6, prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1-16), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe versoul certificatului de concediu medical.
Articolul II
(1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
(2) Pe formularele prevazute la alin. (1) care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
ONG-urile nonprofit sunt obligate la depunerea SAF-T (D406) de la 01.01.2025, daca ele au depus pana acum D101 si nu au activitati economice?
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala platitoare de tva in Romania achizitioneaza o ambarcatiune second-hand de la o persoana fizica rezidenta din Germania in baza unui contract. Pentru aceasta achizitie societatea datoreaza TVA in Romania? Cum trebuie sa declare in decontul de tva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu o opinie privind obligatiile de raportare in E-Transport in urmatoarea situatie: o societate X din Romania urmeaza sa expedieze un echipament second-hand catre o firma Y din al stat membru UE cu scopul ca acest echipament sa fie reparat si calibrat. Pentru serviciile care vor fi prestate de firma Y, aceasta va emite o factura catre firma X. Greutatea echipamentului este de 40 kg.
In cazul in care societatea X are obligatia de raportare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Vindem online si cu amanuntul in magazin propriu imbracaminte produsa de noi sau cumparata de la terti. Cum putem proceda faptic si contabil sa scoatem din gestiunea firmei produsele nevandabile fara sa platim taxe si impozite? Marfa nevandabila este de fapt o pierdere. Se poate inregistra contabil ca pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
La vanzarea cu amanuntul s-a emis factura pentru pesoana fizica, dar care nu are CNP-ul trecut, nu se poate trimite in e-factura.
Intrebarea este cum procedam pentru a fi in legalitate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
S-a defectat imprimanta fiscala la casa de marcat fiscala si nu se mai pot inregistra vanzarile.
Intrebarea: care este procedura legala pentru inscrierea in registrul special conform ultimelor modificari, sau o alta modalitate de a intra in legalitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<