Tags: certificat de concediu medical, ordinul 1909/2021, formulare concediu medical
Ordinul nr. 1.909/2021 modifica modelul Certificatului de concediu medical. Formularele vechi mai pot fi insa utilizate pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.
Ordinul 1909/856/2021 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 913 din 23 septembrie 2021.
Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei
Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
Pe formularele care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Extras din Ordin:
Articolul I
Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 15 „Risc maternal“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 16, cu urmatorul cuprins:
16 Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%
2. in anexa nr. 2, la articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 9
(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei.
3. in anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6, prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1-16), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe versoul certificatului de concediu medical.
Articolul II
(1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
(2) Pe formularele prevazute la alin. (1) care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Societate cu profil IT. Vector fiscal 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne raspundeti la intrebarea ce fel de impozit datoareaza o firma care are ca obiect de activitate in totalitate 6201 Activitati de realizare a softului la comanda. Are 1 angajat permanent in anul 2024 si o cifra de afaceri de cca 400.000 ron. Trebuie sa plateasca impozit micro sau impozit pe profit pentru anul 2024?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare beton in RO e-Transport
Intrebare:
Suntem o societate de constructii care producem si livram beton si asfalt. Exista obligativitatea declararii in Sistemul RO e-Transport pentru betonul proaspat fabricat, in cazul livrarilor catre persoane fizice sau juridice. Dar in cazul transportului pentru asfaltul proaspat fabricat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reportarea sumelor cu sponsorizarea
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit a platit sponsorizari in suma de 43000 lei in anul 2024. Limita de sponsorizare este de 34700 lei, astfel incat ramane diferenta de 8300 lei.
1. Suma de 8300 lei poate fi reportata pentru trim. I 2025?
2. Cum declaram sponsorizarile in declaratia 107?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<