Tags: certificat de concediu medical, ordinul 1909/2021, formulare concediu medical
Ordinul nr. 1.909/2021 modifica modelul Certificatului de concediu medical. Formularele vechi mai pot fi insa utilizate pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.
Ordinul 1909/856/2021 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 913 din 23 septembrie 2021.
Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei
Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
Pe formularele care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Extras din Ordin:
Articolul I
Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 15 „Risc maternal“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 16, cu urmatorul cuprins:
16 Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%
2. in anexa nr. 2, la articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 9
(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei.
3. in anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6, prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1-16), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe versoul certificatului de concediu medical.
Articolul II
(1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.
(2) Pe formularele prevazute la alin. (1) care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.
Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Un ONG primeste sponsorizari in natura dupa cum urmeaza:
- cu ocazia desfasurarii unor campanii, evenimente pentru care nu se incheie contracte, doar Procese verbale.
- cu ocazia derularii unor proiecte pentru care se incheia contracte de sponsorizare dar fara valoare insotite de avize de expeditie.
In ambele situatii bunurile primite sunt evaluate de catre o comisie constituita la nivel de organizatie care face receptia acestora si le da o...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana impozabila din Romania, platitoare de TVA, presteaza servicii de organizare, delimitare spatiu de prezentare a produselor si echipamente necesare sustinerii prezentarii, inchiriere cort, cheltuieli cu serviciile de creatie publicitara, cheltuieli cu productia materialelor ce vor fi implementate in mass-media, pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana impozabila din Ungaria.
Avand in vedere ca prestarea de serviciu este pe teritoriul Romaniei, cum intocmeste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate civila profesionala de avocati (platitoare de TVA) doreste reorganizarea prin divizare totala - constituirea de 2 cabinete individuale de avocat, ce se intampla cu TVA -ul societatii civile profesionale? Se verifica daca incasarile obtinute de fiecare avocat sunt sub 300.000 lei si atunci cabinetele vor fi neplatitoare de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
S-a achizitionat o cladire in 31.07.2002 cu TVA. Cladirea a fost utilizata pentru desfasurarea activitatii principale: croitorie. Acum se doreste vanzarea cladirii. S-au efectuat investitii la cladire peste 20% din valoarea de achizite a cladirii. Mai este de amortizat o perioada de 20 de luni. Cum se va vinde cladirea, din punct de vedere al TVA-ului in cazul in care se doreste vanzarea spre sine sau vanzarea catre un SRL-platitor deTVA? Se poate ajusta TVA-ul la perioada ramasa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
PFA infiintata in data de 10.10.2024, sistem real. Persoana fizica titulara PFA nu realizeaza si alte venituri. Doreste sa achite CAS prin optiune. Estimeaza ca in anul 2024 va obtine venit net de 1.500 lei. Cum va calcula valoarea CAS si CASS de plata in declaratia unica estimativa pentru anul 2024? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Vreau sa instrainez (sa vand) o cladire de pe un SRL la un ONG. ONG-ul este asociat majoritar in SRL, deci sunt persoane afiliate. Cladirea este achizitionata in 2007, si la vremea respectiva s-a aplicat taxare inversa. Precizez ca pentru a achzitiona cladirea respectica, ONG-ul a venit cu fondurii proprii in ajutorul SRL-ului pentru a o achizitiona. Vream sa inchidem SRL-ul si sa mutam cladirea respectiva pe ONG.
Se poate realiza? Daca da, din punct de vedere fiscal,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<