Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Somaj tehnic. Baza de calcul indemnizatie medicala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: somaj tehnic, baza de calcul indemnizatie medicala

Societatea are un angajat cu contractul suspendat in baza art. 52 alin (1) litera c) din Codul Muncii si beneficiaza de prevederile Ordonantei 30/2020 privind decontarea somajului tehnic pe perioada 25.03.2020 - 14.05.2020.

Tinand cont de faptul ca suma reprezentand somajul tehnic aferent lunii martie se incaseaza si deci se declara in luna aprilie, cel aferent lunii aprilie se calculeaza si declara in luna mai, care este perioada si veniturile care se iau in calcul pentru un concediu medical primit pentru perioada 18.05.2020 - 31.05.2020? Angajatul a lucrat fara intrerupere din 01.05.2015.
 
Raspunsul consilierului juridic Gabriela Dita:
 
Conform art. XI alin. (12) din OUG 32/2020 perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).
 
Astfel, perioada in care salariatul a beneficiat somaj tehnic cu indemnizatie suportata bugetul asigurarilor pentru somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii iar baza de calcul se constituie din salariu de baza minim brut pe tara. 
 
Astfel, baza de calcul al indemnizatiei medicale se constituie din veniturile realizate asupra carora s-a calculat CAM in perioada 01 decembrie 2019 – 24 martie 2020 iar pentru perioada 25 martie 2020 - 14 mai 2020 baza de calcul se constituie din salariul de baza minim brut pe tara raportat la numarul de zile de somaj tehnic. 
 
Nu are relevanta faptul ca indemnizatia de somaj tehnic aferenta lunii martie a fost declarata in formularul lunii aprilie intrucat din formularul 112 rezulta ca indemnizatia este pentru luna martie.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Somaj tehnic. Baza de calcul indemnizatie medicala":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016