Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: La data de 30.06.2010 societatea noastra avea de incasat subventie restanta pentru energie termica livrata populatiei in perioada ianuarie - mai 2010, de la Consiliul Local, in valoare de ...
Intrebare:La data de 30.06.2010 societatea noastra avea de incasat subventie restanta pentru energie termica livrata populatiei in perioada ianuarie - mai 2010, de la Consiliul Local, in valoare de 31.500.000 , TVA 19% inclus in aceasta suma (respectiv 26.470.588 ron valoare neta a facturilor de subventie emise catre Consiliul Local + 5.029.412 ron TVA 19% ). Acest TVA de 5.029.412 a fost inregistrat in contabilitate in contul 4428 , TVA neexigibil , in conformitate cu prevederile normelor metedologice de aplicare a prevederilor art. 137 Cod Fiscal , care stipuleaza ca "Exigibilitatea TVA in cazul subventiilor pentru energia termica furnizata populatiei este la data incasarii acestor subventii."
Aceasta subventie restanta este incasata in cursul lunii iulie 2010 . Va rugam sa ne spuneti care este opinia dvs in legatura cu modul in care ar trebui sa procedeze societatea noastra in legatura cu TVA-ul aferent subventiei incasate, ce devine exigibil in iulie 2010, in conditiile modificarii cotei de TVA de la 19% la 24% .
Raspuns:
In situatia prezentata de dvs. consider ca nu trebuie efectuata regularizarea operatiunii de obtinere a subventiei de la bugetul local chiar daca suma TVA devine exigibila la data incasarii subventiei. Aduc drept argument faptul ca prin Codul fiscal se reglementeaza in mod expres situatiile in care se procedeaza la regularizarea TVA in cazul modificarii de cote.
In situatia dvs. sunt aplicabile prevederile alineatului (3) de la articolul 140 conform caruia ,,Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.,,. Aceasta prevedere a fost aplicata de firma dvs. in doua situatii:
- la data emiterii facturii catre consumatorii de energie termica. In acest caz, exigibilitatea taxei intervine la data faptului generator in baza prevederilor articolului 134^2 alineatul (1).

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- la data emiterii facturii catre bugetul local pentru obtinera subventiei. In acest caz, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii in baza prevederilor punctului 18 alineatul 1 din normele de aplicare ale prevederilor articolului 137 alineatul 1 litera a).
Cele doua situatii pentru care se efectueaza regularizarea sunt cele reglementate prin articolul 140 la alineatul (4) conform caruia: ,,In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2),,. Acest articol se refera la urmatoarele doua situatii:
- emiterea unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
- incasarea unui avans.
Referitor la exigibilitatea subventiei trebuie avuta in vedere definitia exigibilitatii taxei de la articolul 134 alineatul (2) din Codul fiscal conform careia exigibilitatea este data la care autoritatea fiscala este indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, ,,chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.,,. Practic, exigibilitatea sumei TVA aferenta subventiei este amantata pentru intervalul cuprins intre:
- data emiterii facturii pentru recuperarea de la buget;
- data incasarii contravalorii facturii emise.
Astfel, chiar daca factura pentru obtinerea subventiei a fost emisa lunar in perioada ianuarie – iunie 2010, la cota standard TVA de 19%, nu a fost obligatorie virarea sumei TVA la bugetul de stat in baza prevederilor punctului 18 alineatul 1 din normele metodologice de aplicare ale articolului 137 deoarece suma facturata nu a fost incasata. Din acest motiv ati evidentiat lunar suma TVA colectata in perioada ianuarie – iunie 2010 prin creditul contului 4428, fara a evidentia operatiunea in jurnalul pentru vanzari. In acest caz, suma TVA se datoreaza bugetului de stat la data incasarii acesteia de la bugetul local, de exemplu in luna august 2010, ulterior faptului generator. In acest caz, in luna august 2010 se efectueaza inregistrarea contabila 4428 = 4427, dovedind astfel ca exigibilitatea TVA a intervenit in luna august 2010.
In acest moment, operatiunea trebuie evidentiata in jurnalul pentru vanzari, dar intr-o coloana distincta, creata special pentru regularizarile de TVA cu cota de 19%. Suma astfel evidentiata in jurnalul pentru vanzari trebuie raportata prin decontul de TVA aferent lunii august 2010 la randul 15 din decont denumit "Regularizari taxa colectata".

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Operatiuni neimpozabile in Romania. Tratament TVAMMPS: Aproape 800.000 de contracte de munca - suspendate si peste 150.000, incetateTaxare inversa servicii non-UENoul Cod fiscal modifica taxele si impozitele locale. Cu cat platim mai mult din 2016?Cum am inteles eu ecotaxa!Ultimele articole
Platitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeMajorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalTVA locuinte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026Articole similare
Termene declaratii fiscale 7, 10 si 15 martie. Ce obligatii indeplinim?Implicatiile impozitului pe profit si al TVA-ului in cazul unei...Cum obtineti autorizatia de functionare a antrepozitului de TVA?Sunt persoana impozabila nerezidenta. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?Impozitul pe dividende din 2016Ultimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESArticole similare
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaANAF a publicat Declaratia 112. Despre modificarile fiscale introduse - Analiza zilei cu Irina DumitrescuProteste in fata Guvernului. Nelamuririle institutieiGhidul de initiere in tainele contabilitatii este la dispozitia ta!Impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Ce trebuie sa stim despre legislatia aferenta?Ultimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024Cheltuieli deductibile: tot ce trebuie sa stiiTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleInformare ANAF. Cum se face raportarea informatiilor referitoare la finantarile primite de persoanele juridice
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"