Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru achizitii servicii electronice de la un prestator stabilit pe teritoriul unui stat tert, urmeaza sa stabilim ce tratament fiscal TVA si impozit pe venituri persoane juridice nerezidente se aplica. De asemenea, vom vedea si care este tratamentul contabil in cazul in care se inregistreaza factura cu taxare inversa.
Din punctul de vedere al TVA, operatiunea respectiva reprezinta pentru firma din Romania o achizitie de servicii electronice de la un partener stabilit pe teritoriul unui stat tert pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa deoarece sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Conform acestei reguli, serviciul se impoziteaza la locul unde este stabilit beneficiarul, persoana impozabila care utilizeaza serviciul respectiv. Prin aceasta regula de taxare se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului. Prevederile articolului 133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice."
Furnizarea de imagini, de texte si de informatii, dar si punerea la dispozitie de baze de date reprezinta servicii furnizate pe cale electronica asa cum sunt reglementate prin Codul fiscal
la art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" pct. 26 "servicii furnizate pe cale electronica sunt: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment.
Astfel, in situatia prezentata, consider ca societatea din Romania preia dintr-o platforma online informatii legate de managementul performantei, la nivel strategic, operational si individual necesare pentru luarea unor decizii corecte pentru activitatea societatii din Romania. Practic, vizitatorii unui astfel de site pot accesa informatii diverse cuprinse in diverse articole recomandate, carti despre managementul performantei, colectiile de intrebari frecvente sau pot utiliza link-uri utile. Toate aceste informatii puse la dispozitie de catre prestator pe baza de abonament, pot fi incadrate la achizitie de servicii electronice.
Aceste servicii sunt impozabile in Romania, obligat la plata TVA fiind beneficiarul din Romania, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal" (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei".
Impozitarea serviciului se efectueaza prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 care se evidentiaza d.p.d.v. fiscal atat in jurnalul pentru cumparari cat si in jurnalul pentru vanzari . Taxarea se efectueaza prin aplicarea cotei standard de 24% asupra unei baze de impozitare a TVA determintata prin aplicarea cursului valutar B.N.R. in vigoare la data facturii emisa de catre prestatorul din S.U.A.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Serviciul astfel impozitat se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), ", dar fara preluarea sumei la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" deoarece prestatorul este stabilit intr-un stat tert;
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427 "TVA colectata" care corespunde cu operatiunea evidentiata in jurnalul pentru vanzari;
randul 20 cu preluarea, dar fara preluarea sumei la randul 20.1.
Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426 "TVA deductibila" care corespunde cu operatiunea evidentiata in jurnalul pentru cumparari.
In situatia in care prin abonamentul respectiv, beneficiarul nu este obligat la plata drepturilor de autor, serviciile respective nu sunt impozabile in Romania prin retinerea la sursa a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 115 alin. (1), nici la lit. d) " Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, redevente de la un rezident" , dar nici la lit. k) "venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate...".
Astfel, accesarea unui site cu scopul utilizarii informatiilor nu presupune plata de catre utilizator a unei redevente asa cum este definita la art. 7 pct. 28, lit. a) si lit. b) din Codul fiscal
"…orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;……. In plus, redeventa cuprinde orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru dreptul de a inregistra sau transmite sub orice forma spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activitati similare;" detaliata la pct. 2 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol "Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.". Altfel spus, daca serviciul achizitionat consta in permiterea accesului de a descarca informatii si imagini diverse, dar fara a avea obligatia de a plati un drept de folosinta (redeventa) pentru fiecare informatie/imagine descarcata, operatiunea nu reprezinta in fapt o redeventa. In acest context, am in vedere prevederile pct. 2 alin. (8) din normele de aplicare ale art. 7 din Codul fiscal "(8) a) In cazul unei tranzactii care permite unei persoane sa descarce electronic imagini, sunete sau texte, suma care trebuie platita nu este redeventa daca folosirea acestor materiale se limiteaza la drepturile necesare pentru a permite descarcarea, stocarea si exploatarea computerului, retelei sau a altui echipament de stocare, operare sau afisare a utilizatorului. In caz contrar, suma care trebuie platita pentru transferul dreptului de a reproduce si a face public un produs digital este o redeventa.
b) tranzactiile ce permit clientului sa descarce electronic produse digitale pot duce la folosirea dreptului de autor de catre client, deoarece un drept de a efectua una sau mai multe copii ale continutului digital este acordat prin contract. Atunci cand compensatia este esential platita pentru altceva decat pentru folosirea, sau pentru dreptul de a folosi drepturile de autor, cum ar fi pentru dobandirea altor tipuri de drepturi contractuale, date sau servicii, si folosirea dreptului de autor este limitata la drepturile necesare pentru a putea descarca, stoca si opera pe computerul, reteaua sau alte medii de stocare, rulare sau proiectare ale clientului, aceasta folosire a dreptului de autor nu trebuie sa influenteze analiza caracterului platii atunci cand se urmareste aplicarea definitiei "redeventei".
c) se considera redeventa situatia tranzactiilor in care plata este facuta in scopul acordarii dreptului de folosinta a dreptului de autor asupra unui produs digital ce este descarcat electronic. Aceasta ar fi situatia, unei edituri care plateste pentru a obtine dreptul de a reproduce o fotografie protejata de drept de autor pe care o va descarca electronic in scopul includerii ei pe coperta unei carti pe care o editeaza. In aceasta tranzactie, motivatia esentiala a platii este achizitionarea dreptului de a folosi dreptul de autor asupra produsului digital, adica a dreptului de a reproduce si distribui fotografia, si nu simpla achizitie a continutului digital.". Am redat integral textul de lege pentru a evita interpretarile de ordin subiectiv, dar in primul rand pentru a sublinia faptul ca aplicarea unui tratament fiscal corect in ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente este conditionata de obiectul contractului (comenzii) in sensul ca:
se retine impozit pe redeventa daca are loc achizitia unui drept de autor pentru fiecare imagine descarcata;
nu se retine impozit, daca are loc doar o simpla descarcare de imagini, fara obligatia de a plati drepturi de autor.
Astfel, daca pentru imaginile respective beneficiarul din Romania nu este obligat prin contract sa achite un drept de autor, suma datorata partenerului extern conform facturii emise nu se supune retinerii la sursa a impozitului pe venit deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 115 alin. (1) lit. d) si lit. k).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noua actualizare disponibila pentru Declaratia 100Desemnarea administratorului. Ce obligatii revin societatii?Impozitarea veniturilor pe dividendeBon fiscal care contine CIF beneficiar. Cand se deduce cheltuiala?Impozitul pe venit din activitati agricole se declara la 25 octombrieUltimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaArticole similare
Depunerea declaratiei recapitulative de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVAOpinia consultantului: Baza de impozitare a TVA pentru operatiuni efectuate cu persoane afiliateCompletare declaratii D300 si D394 privind taxarea inversaSpeta zilei. Aplicarea Legii nr. 88/2023 privind scutirea de TVACe tratament fiscal aplicam la refacturarea cheltuielilor de intretinere a unui imobil?Ultimele articole
Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CArticole similare
Microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii pot primi finantare de pana la un milion de euroCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul VI - Impozitul pe dividendeVanzare teren catre persoana juridica afiliata. Deducem diferit TVA-ul?Min. Economiei a publicat LISTA firmelor care pot primi finantare in cadrul Masurii HoReCaEvitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anAparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Articole similare
Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAcordare premii. Ce regim TVA se aplica?Cand se aplica penalitatile de nedeclarare si care e ordinea de stingere a obligatiilor fiscale din 2016?Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?Divizare partiala. Soldurile conturilor 105 si 1175Ultimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaControale ANAF: 1,96 milioane lei SUME stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
Ce trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAFGuvernul lucreaza cu doua scenarii pentru reducerea cotei pe venit in 2011 - 10 sau 12 procenteTratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatatePlafon de scutire si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA la vanzare imobile. Cum se procedeaza?TVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"