Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati cu privire la decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2009
Tags: tva, achizitii intracomunitare, livrari intracomunitare, decont tva

Noutate Avem noi reglementari cu privire la decontul de TVA, aduse de Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) ...

Noutate
Avem noi reglementari cu privire la decontul de TVA, aduse de Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, publicate in Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008.

Modificarea Decontului de TVA s-a impus din cel putin doua motive:

1. Necesitatea corelarii Decontului de TVA cu declaratia recapitulativa
Prin intermediul sistemului VIES se asigura o cooperare a statelor membre in ceea ce priveste TVA pentru tranzactiile intracomunitare. In acest sens, Fiscul verifica informatiile inscrise in declaratiile recapitulative (390 VIES) cu informatiile inscrise in Deconturile de TVA (300).

In declaratia recapitulativa: reducerile de pret acordate ulterior de furnizor, intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri, se declara in declaratia recapitulativa intocmita pentru trimestrul in care reducerile de pret au fost acordate.

Asadar, pentru aceste sume nu se intocmea declaratie rectificativa pentru perioada de raportare anterioara.

In Decontul de TVA: reducerile de pret acordate ulterior se inscriau la randul de regularizari in Decontul de TVA, impreuna cu alte regularizari ale operatiunilor din perioadele anterioare, neexistand astfel o corelare a sumelor din declaratia recapitulativa si Decontul de TVA.

Astfel, pentru asigurarea corelarii informatiilor din cele doua declaratii s-a impus modificarea Decontului de TVA. Potrivit noilor modificari, reducerile de pret acordate ulterior de furnizor, intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate, nu vor mai fi trecute la randurile de regularizari din Decontul de TVA.

2. Introducerea cotei reduse de taxa de 5% pentru operatiunile de livrare a constructiilor
Datorita noilor modificari aduse Codului fiscal, Decontul de TVA a fost modificat in sensul introducerii unor randuri suplimentare pentru declararea cotei de 5% pentru operatiunile de livrare a constructiilor cu cota redusa de 5%.

Atentie


Noul Decont de TVA se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii decembrie 2008.

Formularul (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“ se depune la organul fiscal competent, la urmatoarele termene:

a) lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este luna calendaristica;

b) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic;

c) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala semestrul calendaristic;

d) anual, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala anul calendaristic.

Acte normative aplicabile:
Sectiunea 1 la Anexa nr. 2 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“ Anexa nr. 2 si nr. 5 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“. (Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite actual nr. 26/ ianuarie 2009)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati cu privire la decontul de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016