keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Atentie! La 25 noiembrie 2016 e termenul-limita pentru impozitul pe venit din inchirierea camerelor in scop turistic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 03 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: 25 noiembrie 2016, impozit pe venit, inchiriere camere scop turistic, decizia de impunere

Contribuabilii persoane fizice au obligatia, dupa caz, ca pana la data de 25 noiembrie 2016, sa efectueze plata reprezentand cea de a doua rata de 50% din impozitul pe veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pentru anul 2016, precum si din contributia de asigurari sociale de sanatate.

 

Definirea veniturilor          
 
Potrivit prevederilor art. 83 alin. (3) din Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.


Cota si baza de impunere

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit. Impozitul este final si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit.

Contribuabilii care realizeaza venituri definite la art. 83 alin. (3) au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 , iar in cazul in care isi exprima aceasta optiune, au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, contribuabilii prevazuti la art. 83 alin. (4) realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere, pentru perioada ramasa din anul fiscal, venitul net se stabileste in sistem real, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

In ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (in cota de 5,5% aplicata asupra bazei lunare de calcul), in decizia de impunere baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si pentru cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala, mentionati la art. 88 alin. (3), se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv. Baza lunara de calcul este diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

 

Stabilirea obligatiilor de plati anticipate pe baza deciziei de impunere

Obligatiile de plata anticipata pentru impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala sunt stabilite de catre organul fiscal pe baza declaratiei privind venitul estimat/normei de venit si sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere.

Termenul de plata

            Plata impozitului si contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in doua rate egale, astfel:  50% pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% pana la data de 25 noiembrie inclusiv.

            Plata impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizeaza aceste venituri la trezoreria unitatii fiscale in a carei raza  teritoriala aceasta isi are domiciliul.

 
Sursa: ANAF Galati

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016