Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca procedura de inregistrare in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri e reglementata de Legea 227/2015 privind Codul fiscal prin art. 180.
Astfel, conform alin. (1) art. 180, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.
Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.
In ce priveste depunerea declaratiei, retinem ca persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.
Persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3) depun declaratia prevazuta la alin. (1) la data solicitarii inregistrarii.
Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Stabilirea si plata contributiei
Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1), datorata pentru luna in care solicita inregistrarea, se efectueaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Prevederi privind scoaterea din evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Persoanele prevazute la art. 180 care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse vor depune la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri, in vederea recalcularii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Baza legala: Art. 180-183 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IXEsti la curent cu regulile actuale privind regimul de declarare derogatoriu?Proiect nou privind Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati. Noile propuneri!Achizitii de servicii transport in stat UE. Facem taxare inversa?Miercuri, 25 mai 2016, expira termenul de depunere pentru Declaratia 221Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Cum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiPierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitArticole similare
Noi proceduri de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscalProcedura de inregistrare pentru domiciliul fiscal al contribuabiluluiNoile proceduri de inregistrare si modificare a domiciliului fiscalArticole similare
ANAF: Modificarile pe care le aduce OUG 26/2019 Legii nr. 52/2011 privind activitatea desfasurata de zilieriPana la 28 februarie trebuie sa depuneti D 205REMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022PFA care beneficiaza de microgranturi de 2.000 de euro. Din acesti bani se pot achita credite bancare?Case de marcat electronice. Pot fi deduse costurile din alt impozit dupa schimbarea regimului de impunere?Ultimele articole
Impozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVADeclaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"