Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va reamintim ca procedura de inregistrare in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri e reglementata de Legea 227/2015 privind Codul fiscal prin art. 180.
Astfel, conform alin. (1) art. 180, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.
Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.
In ce priveste depunerea declaratiei, retinem ca persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.
Persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3) depun declaratia prevazuta la alin. (1) la data solicitarii inregistrarii.
Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Stabilirea si plata contributiei
Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1), datorata pentru luna in care solicita inregistrarea, se efectueaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Prevederi privind scoaterea din evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri

SAF-T Ghid de raportare corecta

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Persoanele prevazute la art. 180 care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse vor depune la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri, in vederea recalcularii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Baza legala: Art. 180-183 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ACTUALIZARE SOFT: Declaratia 104 privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilorNoutati legislatie Fiscala 03-07 noiembrie 2008 - Monitorul OficialBonuri fiscale cu deductibilitate 50 la suta. Verificarea inregistrarilorCompletare eronata a decontului de TVA. Cum corectez?Taxarea vehiculelor achizitionate din importUltimele articole
Impozitul pe profit si completarea D101. Cum sa iti gestionezi pierderile fiscaleAnularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Articole similare
Noi proceduri de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscalProcedura de inregistrare pentru domiciliul fiscal al contribuabiluluiNoile proceduri de inregistrare si modificare a domiciliului fiscalArticole similare
Cele mai importante acte cu incidenta fiscala din perioada 19-25 martie 2016Cheltuieli combustibil autoturism de serviciuPlata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?Declararea si plata impozitului pe profit in 2014. Ce obligatii avem?OUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Ultimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIES
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"