Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va reamintim ca procedura de inregistrare in evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri e reglementata de Legea 227/2015 privind Codul fiscal prin art. 180.
Astfel, conform alin. (1) art. 180, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.
Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.
In ce priveste depunerea declaratiei, retinem ca persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.
Persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3) depun declaratia prevazuta la alin. (1) la data solicitarii inregistrarii.
Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Stabilirea si plata contributiei
Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru persoanele fizice care se incadreaza in situatia prevazuta la art. 180 alin. (3), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit alin. (1), datorata pentru luna in care solicita inregistrarea, se efectueaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Prevederi privind scoaterea din evidenta fiscala a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manual de politici contabile - Stick USB
Persoanele prevazute la art. 180 care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse vor depune la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri, in vederea recalcularii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Baza legala: Art. 180-183 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020OMFP 1099/2016 reglementeaza rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Care sunt noile formulare?Facturarea TVA pentru achizitie intracomunitara de utilaje noi. Cum facturam?Registrul de EVIDENTA FISCALA in 2015. Informatii utile!Studiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedentUltimele articole
Anularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Cum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiArticole similare
Procedura de inregistrare pentru domiciliul fiscal al contribuabiluluiNoile proceduri de inregistrare si modificare a domiciliului fiscalNoi proceduri de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscalArticole similare
CODUL FISCAL 2016 - norme de aplicare si consultanta specializataAchizitie si vanzare de bunuri cu transport din stat tert in comunitateAchizitie intracomunitara de la furnizor din Afara UE. Tratament TVAAtentie la obligatiile sediilor secundare! Vezi ce trebuie respectat urgentStudiu de caz: Deductibilitatea TVA in cazul modernizarii unei cladiri cu un contract de comodatUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"