Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a transmis recent un comunicat prin care aduce informatii de utlima ora cu privire la exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta tara. Vom vedea astfel ce conditii trebuie indeplinite de catre aceste persoane pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele fizice romane, cu domiciliul in Romania, care obtin venituri din strainatate sau din Romania si pentru care, potrivit legislatiei in vigoare datoreaza pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate, dar care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Ca urmar, pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate este necesar sa faca dovada valabilitatii asigurarii in statul respectiv in care realizeaza venituri, astfel:
- in cazul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea in statele membre ale Uniunii Europene, se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
- in cazul in care activitatea se desfasoara intr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, iar intre Romania si statul in care persoana isi desfasoara activitatea exista un acord sau conventie in domeniul securitatii sociale, se vor aplica prevederile acordului sau conventiei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Sursa: AJFP Teleorman
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Detalii proiect ANAF privind exceptarea de la PLATA CASS pentru anumite venituriVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiPLATA CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?Salariu minim pentru muncitor necalificat in constructii. Contributii socialeToate contributiile datorate de un PFA in 2016Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Plafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAConcediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Articole similare
Declaratia Unica 2019: Eroare la depunerea declaratiei rectificativeObligatii fiscale cu termen de depunere marti, 25 octombrie a.c.Import-export marfuri. Care va fi monografia contabila?Tratament fiscal TVA pentru importul de bunuri dintr-un stat membruRegimul TVA in cazul unei asocieri de firmeUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"