Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a transmis recent un comunicat prin care aduce informatii de utlima ora cu privire la exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta tara. Vom vedea astfel ce conditii trebuie indeplinite de catre aceste persoane pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele fizice romane, cu domiciliul in Romania, care obtin venituri din strainatate sau din Romania si pentru care, potrivit legislatiei in vigoare datoreaza pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate, dar care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Ca urmar, pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate este necesar sa faca dovada valabilitatii asigurarii in statul respectiv in care realizeaza venituri, astfel:
- in cazul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea in statele membre ale Uniunii Europene, se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
- in cazul in care activitatea se desfasoara intr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, iar intre Romania si statul in care persoana isi desfasoara activitatea exista un acord sau conventie in domeniul securitatii sociale, se vor aplica prevederile acordului sau conventiei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Sursa: AJFP Teleorman
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Exercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizateFirme din constructii. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de facilitati la plata salariilor?Asociat cu mai multe firme. CASS pentru dividende se plateste dublu sau doar o singura data?Detalii suplimentare privind exceptarea de la PLATA CASS pentru veniturile din inchiriereDosar fiscal: Veniturile impozabile din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Plafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAArticole similare
ORDIN AL ANAF AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR Nr. 3.003 din 2009 Pentru aprobarea Normelor tehnice privind autorizarea utilizarii de proceduri simplificate in cadrul regimului de tranzitPana pe 31 martie 2023 firmele trebuie sa comunice iesirea din sistemul micro si intrarea in regimul impozitului pe profitRambursare de TVA luna trecuta si control trafic ilicit in perioada urmatoareD700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microImportant pentru cei care nu si-au declarat veniturile realizate in anul 2011Ultimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"