Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect de Ordin ANAF: Legea zilierilor MODIFICA Declaratia Unica!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 16 Mai. 2019
Tags: legea zilierilor, declaratia unica, legea 52/2011, opanaf 49/2019

Legea zilierilor modifica "Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice". Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice a fost pusa in dezbatere publica miercuri, 15.05.2019.

Modificarea Declaratiei Unice se impune ca urmare a modificarii Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, prin introducerea pentru zilieri a posibilitatii de a se asigura optional in sistemul public de sanatate. In Referatul de aprobare se arata ca, pentru aceasta noua categorie de persoane tratamentul fiscal este similar celui aplicabil persoanelor fizice fara venituri. Astfel, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, indiferent de data depunerii acesteia. 

Totusi, in noul proiect de Ordin nu se prevede modificarea de care vorbea zilele trecut ministrul Finantelor Publice, si anume sa ofere posibilitatea contribuabililor de a depune Declaratia Unica si pe format hartie!

In cele ce urmeaza redam extrasul din  proiectul pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice, dar si un extras din Referatul de aprobare.
 

Extras din proiectul de Ordin 


pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"

Art.I Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.43 din 16 ianuarie 2019 se modifica, dupa cum urmeaza: 

1. La anexa nr. 1 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", Capitolul II, Sectiunea 2, Subsectiunea 2, lit.C, sintagma "Sunt persoana fara venituri si optez pentru plata CASS" se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS";

Citeste si:
 
 

2. La anexa nr.2 ”Instructiuni de completare a formularului Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, Capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019", Sectiunea a 2-a "Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019", Subsectiunea a 2-a - "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata", pct.40.4, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”40.4. Casuta de la lit.C "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS" - se bifeaza de persoanele fizice prevazute la art.180 alin.(1) lit.b) si c) din Codul fiscal, respectiv:

a) persoane care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii; 

b) persoane care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.”

Art.II Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 

Extras din referatul de aprobare

 
REFERAT DE APROBARE a proiectului de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost aduse modificari regimului fiscal aplicabil persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, respectiv zilierilor. 

Astfel, dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost modificate, prin introducerea pentru zilieri a posibilitatii de a se asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. in mod corespunzator, art.180 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost modificat prin introducerea unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. 

Pentru noua categorie de persoane, tratamentul fiscal este similar celui aplicabil persoanelor fizice fara venituri, acestea datorand contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice , indiferent de data depunerii acesteia. 

Ca urmare, pentru ca persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si care nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, sa-si poata exercita optiunea de plata a contributiei, este necesara modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", astfel: 

- avand in vedere regimul fiscal similar celui aplicabil persoanelor fizice fara venituri, se propune inlocuirea pe formular a sintagmei "Sunt persoana fara venituri si optez pentru plata CASS", cu sintagma "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS";

- modificarea in mod corespunzator a instructiunilor de completare a formularului.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect de Ordin ANAF: Legea zilierilor MODIFICA Declaratia Unica!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016