Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Legea zilierilor modifica "Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice". Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice a fost pusa in dezbatere publica miercuri, 15.05.2019.
Totusi, in noul proiect de Ordin nu se prevede modificarea de care vorbea zilele trecut ministrul Finantelor Publice, si anume sa ofere posibilitatea contribuabililor de a depune Declaratia Unica si pe format hartie!
In cele ce urmeaza redam extrasul din proiectul pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice, dar si un extras din Referatul de aprobare.
Extras din proiectul de Ordin
pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
Art.I Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.43 din 16 ianuarie 2019 se modifica, dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", Capitolul II, Sectiunea 2, Subsectiunea 2, lit.C, sintagma "Sunt persoana fara venituri si optez pentru plata CASS" se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS";

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Citeste si:
2. La anexa nr.2 ”Instructiuni de completare a formularului Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, Capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019", Sectiunea a 2-a "Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019", Subsectiunea a 2-a - "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata", pct.40.4, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”40.4. Casuta de la lit.C "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS" - se bifeaza de persoanele fizice prevazute la art.180 alin.(1) lit.b) si c) din Codul fiscal, respectiv:
a) persoane care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
b) persoane care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.”
Art.II Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Extras din referatul de aprobare
Astfel, dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost modificate, prin introducerea pentru zilieri a posibilitatii de a se asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. in mod corespunzator, art.180 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost modificat prin introducerea unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Pentru noua categorie de persoane, tratamentul fiscal este similar celui aplicabil persoanelor fizice fara venituri, acestea datorand contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice , indiferent de data depunerii acesteia.
Ca urmare, pentru ca persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si care nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, sa-si poata exercita optiunea de plata a contributiei, este necesara modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", astfel:
- avand in vedere regimul fiscal similar celui aplicabil persoanelor fizice fara venituri, se propune inlocuirea pe formular a sintagmei "Sunt persoana fara venituri si optez pentru plata CASS", cu sintagma "Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS si optez pentru plata CASS";
- modificarea in mod corespunzator a instructiunilor de completare a formularului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi reglementari privind activitatile desfasurate de zilieriArticole similare
ANAF anunta sesiune de asistenta online pentru completarea si depunerea Declaratiei UniceDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Expertii fiscali atrag atentia: Principalele probleme cu care va veti confrunta in 2020!Inchidere PFA in cursul anului fiscal. Cum se declara veniturile aferente lucrarilor sau serviciilor prestate pana la incetarea activitatiiDECLARATIA UNICA in 2024. Pana cand se depune in acest anUltimele articole
DECLARATIA UNICA. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune DECLARATIA UNICA?DECLARATIA UNICA in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune DECLARATIA UNICA rectificativaArticole similare
Declaratia 112 a fost modificata. PDF-ul inteligent inca nu a fost actualizat!Declaratia 112 si fisa fiscala 2 pentru veniturile zilierilorNoi reglementari privind activitatile desfasurate de zilieriANAF: Modificarile pe care le aduce OUG 26/2019 Legii nr. 52/2011 privind activitatea desfasurata de zilieriImpozitarea din 2017 a veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieriUltimele articole
Ce drepturi si obligatii prevede LEGEA 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieriVenituri din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Regim FISCALOUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CASNoi modificari pentru zilieri. Analiza zilei cu Irina DumitrescuStudiu de caz: Declararea impozitului pe venit pentru personalul zilier
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"