Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitii declarate in jurnalul de cumparari si in decontul 300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: decontul 300, tva, decont, tva, sume, baza de impozitare, instiintare de plata

Se inregistreaza pe baza unui borderou care functioneaza ca o instiintare de plata de la o societate de asigurari datoria cu primele de asigurare. Pe borderou apar referintele politelor si scadenta de plata. Acesta datorie nefiind document fiscal nu se regaseste in jurnalul de cumparari, respectiv nu se declara la decontul 300.


Pe de alta parte, avem de la alte societati de asigurari deconturi de prima interpretate cae facturi fiscale fara TVA inscrise in JC si 300 la achizitii scutite de TVA.

Vom verifica daca tratamentul aplicat este unul corect.


Din punctul de vedere al obligatiei de a declara achizitiile neimpozabile in decontul de TVA formular 300, aceasta posibilitate este optionala, conform instructiunilor de completare pentru randul 26 al decontului de TVA, adoptate prin OPANAF 1790/2012, cu modificari ulterioare.
In acest context, societatea poate sa stabileasca prin politica contabila proprie declararea sau scutirea de la declarare a acestor achizitii, ce nu intra in baza de impozitare a TVA.

Nu suntem  de acord cu aplicarea unui tratament diferit pentru situatii economice similare, cum sunt primele de asigurari, avand in vedere principiul consecventei metodelor.

In aceasta situatie, avand in vedere faptul ca o factura fiscala este in primul rand un document pentru evidenta TVA si abia ulterior un document justificativ pentru tranzactii economice, consideram faptul ca functia acestui document, conform art. 155 din Codul fiscal, este diferita de functia unei polite de asigurare, operatie scutita de TVA, conform art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Din punctul nostru de vedere, va recomandam sa aplicati unitar aceeasi procedura pentru ambele situatii descrise de intrebare, si, in functie de politica societatii, veti proceda la declararea acestor achizitii in decontul de TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitii declarate in jurnalul de cumparari si in decontul 300":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016