Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii se poate imprumuta un administrator de la societate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 17 Iul. 2018
Tags: imprumut administrator, conditii imprumut administrator, imprumut de la societate

Care sunt conditiile in care administratorul unei societati poate imprumuta bani de la companie, ce suma si in ce conditii, acestea sunt intrebarile la care specialistii nostri vor oferi raspuns in studiul de caz de astazi.

Ce sume poate imprumuta un administrator de la societate?
Care sunt conditiile in care administratorul unei societati poate imprumuta bani de la companie, ce suma si in ce conditii, acestea sunt intrebarile la care specialistii nostri vor oferi raspuns in studiul de caz de astazi. 

Pe de alta parte, vom discuta si despre posibilitatea ca un salariat al companiei sa se imprumute de la aceasta pentru nevoi personale.
Raspunsul specialistului

Art. 144^4 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale precizeaza ca este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror altor obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.

Prevederile de mai sus sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

Alin. (3) al aceluiasi articol stipuleaza o exceptie de la prevederile de mai sus in sensul ca acestea nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
b) in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.

Totodata, art. 272 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 mentioneaza, la litera c) ca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. Or, in intelegerea noastra, asociatul unic controleaza societatea si, in consecinta, nu poate imprumuta sume de bani mai mari decat echivalentul in lei a 5.000 euro. 

Fara sa avem pregatire juridica de specialitate consideram ca acest articol (272 din Legea nr. 31/1990) este aplicabil tuturor persoanelor care controleaza o entitate, inclusiv asociatului unic al unei societati comerciale. 

Nu constituie infractiune fapta prevazuta mai sus daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.
In consecinta, administratorul unei societati comerciale poate imprumuta sume de la societatea pe care o administreaza in limita sumei maxime reprezentand echivalentul a 5000 euro. 

In ceea ce priveste imprumuturile acordate catre salariati, nu exista in legislatie (din informatiile pe care le detinem) un act normativ care sa interzica acest lucru. Consideram insa ca acordarea acestor imprumuturi trebuie sa fie ocazionale deoarece , in cazul in care acestea ar avea caracter de regularitate ar insemna ca societatea acorda imprumuturi cu titlu profesional si ar intra sub incidenta actelor normative cu aplicabilitate in domeniul activitatilor financiar-bancare emise de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, in principiu, poate fi acordat un imprumut catre salariat (daca acesta nu este si administrator), insa societatea ar trebui sa manifeste prudenta si sa poata dovedi necesitatea si eficienta unei asemenea tranzactii. Aceasta deoarece potrivit art. 11 din Codul Fiscal, organul fiscal poate reincadra tranzactia, mai ales in situatia in care suma nu ar mai putea fi recuperata de la salariat ( a se vedea art. 76 alin. 3 lit. c si d din Codul Fiscal).

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce conditii se poate imprumuta un administrator de la societate?":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 24 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016