Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Servicii prestate pe cale electronica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Servicii prestate pe cale electronica Ipoteza O societate din Marea Britanie (UK), neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii de gazduire si concepere de site-uri informatice, alaturi de ...

Servicii prestate pe cale electronica

Ipoteza

O societate din Marea Britanie (UK), neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii de gazduire si concepere de site-uri informatice, alaturi de realizarea unor studii de piata in favoarea unei societati inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Pentru solutionarea situatiei de fata, un prim pas il constituie stabilirea persoanei impozabile. Astfel, in sensul art. 127 alin. (1) Cod fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.

Interpretand per a contrario aceasta dispozitie legala, furnizorul din UK este o persoana impozabila chiar daca este neinregistrata in scopuri de TVA, fapt ce duce la aplicarea de catre aceasta a regimului specific de TVA al persoanelor care nu sunt obligate sa se inregistreze.

Natura operatiunilor de gazduire si concepere de site-uri informatice realizate de furnizorul din UK este cea a furnizarii serviciilor pe cale electronica.

De asemenea, sunt considerate prestari de servicii si studiile de piata realizate de prestator in favoarea societatii din Romania intrucat acestea, negasindu-se prevazute in mod explicit in cuprinsul art. 128 (livrari de bunuri), devin aplicabile prevederile art. 129 alin. (1) Cod fiscal, conform carora sunt considerate prestari de servicii orice operatiuni care nu constituie livrari de bunuri.

Conform prevederilor art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 5, respectiv 12 pentru serviciile de consultanta si servicii similare acestora – studii de piata si pentru serviciile furnizate pe cale electronica, locul prestarii, il constituie locul unde clientul caruia ii sunt prestate
serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actiona nd ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul.

In concluzie, conform celor prezentate anterior, ambele servicii prestate de societatea din UK vor avea locul prestarii in Romania, deoarece beneficiarul este stabilit in Romania (intr-un alt stat membru decat cel al prestatorului) si este de asemenea o persoana impozabila. Per a cotrario, operatiunea este neimpozabila in UK, factura
fiind intocmita de catre prestator fara TVA.

Cu titlu de element conex precizam ca, in cazul prestarii serviciilor, comunicarea codului de TVA este mai putin relevanta deoarece legiuitorul a stabilit locul unde operatiunea urmeaza sa fie impozitata pe categorii de servicii.

Cu toate acestea, consideram prudenta comunicarea codului de TVA prestatorului din UK pentru ca acesta sa poata la randul sau sa intocmeasca factura pe care o va emite si pe care va trebui sa faca mentiunea neimpozabila in UK sau o referire similara la dispozitia incidenta din Directiva a VI-a.

In baza facturii primite, beneficiarul din Romania, conform prevederilor art. 150 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, va impozita operatiunea prin taxare inversa. In acest sens nu va face o plata efectiva a taxei, ci va intocmi nota contabila 4426 = 4427, evidentiind toto
data operatiunea in decontul de TVA la randurile 6, respectiv 16.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Servicii prestate pe cale electronica":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016