Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Regimul special pentru bunurile second-hand este prevazut la art. 312 din Codul fiscal.
Specific regimului special:
-Se aplica de persoanele juridice ce au rolul de revanzatori.
-Se tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special.
-In contabilitate se inregistreaza TVA colectata calculata asupra unei baze de impozitare reprezentata de marja profitului.
-Marja profitului = pretul de vanzare – pretul de cumparare.
-Baza TVA este: Marja profitului / 1,19.
-Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.
-Persoanele impozabile revanzatoare pot opta pentru aplicarea regi - mului special sau regimului normal de TVA.
Documente de intocmit in cazul regimului special
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
-Se tine un registru-jurnal special de cumparari in care se inscriu achizitiile efectuate supuse regimului special.
-Se tine un registru-jurnal special de vanzari in care se inscriu livrarile efectuate in cadrul regimului special.
-Pentru bunurile second-hand achizitionate de la persoane neim - pozabile, persoane fizice, care nu au obligatia intocmirii factur i lor, societatea revanzatoare intocmeste autofactura.
-Pe factura de vanzare a bunurilor pentru care se aplica regimul special second-hand nu se va inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuseregimului special; se mentioneaza ca aceasta este inclusa in valoarea facturii.
Cartea Verde este acum din nou prezenta pe piata, de data aceasta in varianta specializata pe TVA, 100% actualizata, oferindu-ti solutii impecabile pentru absolut orice situatie cu care te confrunti. Detalii AICI»
-In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru care se aplica regimul second-hand nu se aplica taxarea inversa si nu se depune Declaratia 390 – Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizi - tiile/pres tarile intracomunitare
Exceptii in cazul regimului special de TVA pentru bunurile second hand
Nu se aplica regimul special pentru:
-bunurile achizitionate de la persoane care au beneficiat de scutire de taxa;
-bunurile pentru care s-a dedus TVA la achizitie;
-bunurile pentru care s-a beneficiat de rambursarea TVA.
Studiu de caz. Regimul special de TVA pentru bunurile seond hand
Societatea Auto achizitioneaza si revinde autoturisme. Aceasta achizitioneaza un autoturism cu suma de 2.000 euro de la o persoana fizica si o revinde ulterior unei alte persoane fizice cu suma de 11.500 lei.
Cursul de schimb valutar la data achizitiei este de 4,8590 lei/euro.
Pretul de cumparare de la persoana fizica = 2.000 euro x 4,8590 lei/euro = 9.718 lei
Pretul de vanzare = 11.500 lei
Marja profitului: 11.500 lei – 9.718 lei = 1.782 lei
Determinarea TVA de colectat: Baza = 1.782 lei / 1,19 = 1.497 lei TVA colectata = 1.497,5 lei x 19% = 285 lei
Inregistrarea achizitiei de la persoana fizica:
371 = 461 9.718 lei
„Marfuri“ „Debitori diversi“
Achitarea:
461 = 5121 9.718 lei
„Debitori diversi“ „Conturi la banci in lei“
In decontul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, achizitia se declara la rd. 30 „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile“.
Inregistrarea vanzarii autoturismului:
4111 = % 11.500 lei
„Clienti“ 707 11.215 lei
„Venituri din vanzarea marfurilor“
4427 285 lei
„TVA colectata“
In decontul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, vanzarea se declara la rd. 9 Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19% (baza de impozitare 1.497 lei si TVA 285 lei).
Descarcarea din gestiune a autoturismului vandut:
607 = 371 9.718 lei
„Cheltuieli privind marfurile’’ „Marfuri“
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Din categoria o intrebare pe ziTratament fiscal TVA pentru importul de bunuri dintr-un stat membruTratament fiscal TVA pentru prestare servicii electronice catre diversi beneficiariZoom fiscal: Regimul special de TVA pentru bunuri second-handComert cu autoturisme second hand. Regim special de TVAUltimele articole
In atentia contribuabililor care aplica regimul special pentru agricultori si realizeaza livrari intracomunitare de bunuri agricoleZoom ANAF: Regimul special de TVA pentru bunuri second-hand.Ce regim TVA se aplica pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileArticole similare
Studiu de caz: Operatiunile de vanzare a bunurilor second-hand in UETitlul VI Capitolul VStudiu de caz: Achizitii de bunuri cu TVA de catre persoana neinregistrata in scopuri de TVAAchizitie intracomunitara: Regimul formularelor 390 si 301Inregistrarea TVA prin optiune si achizitie auto second-hand. Cum procedam?Ultimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareLista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVAFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraArticole similare
Nerezident obtine venituri in calitate de PFA. Care sunt aspectele fiscale de care vom tine cont?Codul fiscal 2011 - Titlul VIBancile i-ar lasa pe clienti sa plateasca taxa pe tranzactiile financiareAlternative ale regimurilor de taxare pentru achizitia de vehiculeCodul Fiscal 2010 TITLUL I - Capitolul IV - Reguli de aplicare generalaUltimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileContract de intermediere vs. Contract de comision vs. Contract de distributie bunuriObligatie de raportare conform DAC 6 pentru operatiuni in cadrul grupului si plata unor venituri din comisionBeneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorAplicarea regimului special, baza de impozitare din decontul de TVA. Cifra de afaceri in perioada fiscalaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"