Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ne-am propus sa dezbatem, de data aceasta, situatia unei persoane fizice care a incheiat un contract de drepturi de autor cu o societate comerciala prin care se realizeaza servicii de realizare a unui site web. Valoarea contractului depaseste 35.000 euro, suma urmand sa fie incasata in trei transe. Este persoana in cauza obligata sa se inregistreze platitor de TVA in momentul in care incasarile depasesc 35.000 euro?
Raspuns:
Conform art. 152 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate aplica scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Potrivit alin. (2) al acestui articol, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
In conformitate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. b), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.
Aceste prevederi sunt aplicabile si persoanelor fizice intrucat, in sensul taxei pe valoare adaugata, persoana impozabila reprezinta, potrivit art. 1251 alin. (1) punctul 18 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (art. 127 alin. (1)).
In acest sens, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora (art. 127 alin. (2)).
Astfel, sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA si persoanele fizice care desfasoara activitati independente daca au o cifra de afaceri anuala stabilita conform art. 152 alin. (2) din Codul fiscal mai mare de 35.000 de euro. Echivalentul in lei al acestui plafon, stabilit pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie este de 119.000 lei pe an.
Ca atare, daca in cursul unui an calendaristic persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de autor atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.
Intrucat persoana fizica care realizeaza venitul din drepturi de autor este afiliata cu persoana juridica platitoare a veniturilor (persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica) se vor avea in vedere prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal , potrivit caruia, in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:
a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
d) orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
In conformitate cu prevederile art. 79 alin. (2) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Totodata, in situatia in care, functia de director general o detineti la societatea care va plateste drepturi de autor trebuie sa aveti in vedere si prevederile pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 46 din Codul Fiscal potrivit carora, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor capitolului III - Venituri din salarii - al titlului III din Codul fiscal .
Astfel, daca prestatiile ce fac obiectul contractului de drepturi de autor intra in sfera sarcinilor de serviciu remuneratia acestor prestatii reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor capitolului III - Venituri din salarii - al titlului III din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Venituri din profesii libere: Contributia la sistemul asigurarilor sociale de statCristian Tudor Popescu: Nici acesti bani smulsi liber-profesionistilor nu vor stopa degringoladaCare au fost singurele taxe convenite cu FMICornea: Cu atatea taxe si impozite am depasit epoca fanariota, considerata ce mai impovaratoareCum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?Ultimele articole
Regim fiscal TVA pentru venituri din DREPTURI DE AUTORGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anPFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?Proiect: PFA-urile cu venituri din activitati independente si din DREPTURI DE AUTOR vor plati mai multi bani la contributiile sociale din 2023Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleArticole similare
A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022Cerere corectie decont TVA. Cum se face corectarea materiala din decontul TVA cod 300?CODUL DE PROCEDURA FISCALA se modifica semnificativ. Anuntul facut de MFPANAF a republicat Ordinul pentru reinregistrarea in scopuri de TVASinteza aparitiilor legislative recente cu incidenta fiscalaUltimele articole
OUG 107/2024. Masurile se aplica si pentru obligatiile care depasesc 31 august 2024?OUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Care sunt obligatiile bugetare restante la 31 august 2024Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaArticole similare
Pro rata. Formula de calcul si cazuri practiceCodul fiscal – noi modificariLipsuri materiale imputabile. Cum facem ajustarea de TVA?Calendar declaratii ianuarie 2014: Aici gasiti lista completa a declaratiilor care se depun la Fisc luna aceasta!Se apropie termenul limita pentru Declaratia 394. Procedura depunereUltimele articole
Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorRezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna august 2024E-Factura: Facturile emise de asociatiile de proprietari se transmit in sistem?Clarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAProiect: Tichetul de cresa se majoreaza cu 20 lei in sem.II 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"