Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentele justificative care trebuie sa insoteasca Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 26 Nov. 2018
Tags: rezidenta fiscala, anaf, stabilire rezidenta fiscala

Tema sesiunii de asistenta online, "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania", organizata de ANAF, pe 21 noiembrie, a starnit reactii dure din partea contribuabililor. Astfel, pe langa nelamuririle pe care acestia si le-au exprimat in scris pe pagina de Facebook a Agentiei, au fost si persoane care si-au aratat indignarea privind tema dezbatuta.

In cele ce urmeaza vom reda o parte din intrebarile menite sa lamureasca neclaritatile contribuabililor privind stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania, dar si documentele justificative care trebuie sa insoteasca chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale.
 

Cine trebuie sa depuna formularul?

“Cum se procedeaza in cazul persoanelor care sunt plecate din tara de 2 ani si sunt stabiliti in alta tara . Mai este necesara depunerea documentelor?”, intreaba unul dintre participantii la sesiunea de asistenta online organizata de ANAF.

Raspuns ANAF:

“Buna dimineata! Legislatia prevede ca persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", la care trebuie sa ataseze documente justificative. Ca urmare si dvs.aveti aceasta obligatie, intrucat ati plecat din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile”, raspunde unul dintre specialisti.
 

Demonstrarea numarului de zile

“Cum se poate demonstra numarul acelor zile? Printr-o declaratie sau in baza biletului de zbor/ transport?”, intreaba un alt contribuabil.

Raspuns ANAF

“Cele 183 de zile se calculeaza in functie de data declarata de persoana fizica in chestionarul completat la plecare conform sectiunii B, indiferent de numarul statelor in care se deplaseaza”, spun reprezentantii Agentiei.

Una dintre intrebarile la care nu s-a raspuns, totusi, este cea a unui contribuabil nedumerit: “Daca sunt angajat al altui stat, decat celui roman, si deja platesc contributii acestui stat strain, cum e posibil sa imi cereti sa platesc dari statului Roman? Sau poate nu am inteles eu bine. Imi puteti da mai multe detalii?
 

Documente justificative

Un alt contribuabil vrea sa stie daca o persoana plecata de 4 ani din tara mai trebuie sa depuna aceste acte: “Buna ziua. Mama este angajata cu acte in strainatate si plateste taxe si impozite acolo. Vine o data pe an acasa si nu se angajeaza in tara pe prioada respectiva. Este obligata la declararea rezidentei fiscale? A plecat in anul 2014”.

Raspunsul ANAF

“In cazul expus, mama dumneavoastra are obligatia depunerii Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestionarul va fi insotit de documente justificative, astfel incat organul fiscal sa poata stabili statul in care mama dumneavoastra are rezidenta fiscala”, spune reprezentantul ANAF.

Contribuabilul a cerut mai multe explicatii privind actele care trebuie sa insoteasca formularul, la care a primit urmatorul raspuns din partea ANAF: “Pe langa formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", contribuabilii trebuie sa depuna si orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei, precum certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana, actul de identitate, dovada existentei unei locuinte permanente in Romania, s.a.

Mentionam ca, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii rezidentei fiscale, spre exemplu: dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; etc. Aceste documente se vor solicita, in cazul in care sunt necesare, de catre organul fiscal. Mentionam ca, toate documentele justificative emise intr-o limba straina trebuie sa fie insotite de o traducere autorizata in limba romana. 

Documentele sunt inscrise si in cadrul instructiunilor de completare a chestionarelor, pe care le puteti vizualiza prin accesarea urmatorului link: https://static.anaf.ro/.../formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf”.
 

Obligatiile cetatenilor straini

“Cetatean italian are CNP de la politie cu nr. 7 in fata (certificat de integistrare) pe baza ca este asociat in SRL romanesc, dupa 1 luna de la infiintarea SRL. Il consider rezident roman? Sau rezident este doar dupa 5 ani? Vrea sa aiba rezidenta fiscala doar in Romania. Cum procedam?”, este intrebarea lansata de un alt contribuabil.

Raspunsul ANAF

La aceasta, reprezentantii ANAF au raspuns: “Persoana fizica sosita in Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, are obligatia completarii chestionarului la sosire in Romania, urmand a fi notificat de autoritatea fiscala romana in ceea ce priveste stabilirea rezidentei. Chestionarul se depune in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania, la organul fiscal de domiciliu al persoanei fizice”.
 

Pasii care trebuie urmati

Una dintre persoanele care au participat la sesiunea de asistenta online a vrut sa stie “ce pasi trebuie sa urmeze o persoana la plecarea din tara (angajare in strainatate)”.

Raspunsul ANAF

“In cazul in care persoana pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania". Ca urmare a analizarii datelor declarate prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si va notifica contribuabilul, daca i se pastreaza sau nu rezidenta fiscala in Romania. Chestionarul poate fi accesat la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentele justificative care trebuie sa insoteasca Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016