Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Tema sesiunii de asistenta online, "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania", organizata de ANAF, pe 21 noiembrie, a starnit reactii dure din partea contribuabililor. Astfel, pe langa nelamuririle pe care acestia si le-au exprimat in scris pe pagina de Facebook a Agentiei, au fost si persoane care si-au aratat indignarea privind tema dezbatuta.
Cine trebuie sa depuna formularul?
Raspuns ANAF:
“Buna dimineata! Legislatia prevede ca persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", la care trebuie sa ataseze documente justificative. Ca urmare si dvs.aveti aceasta obligatie, intrucat ati plecat din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile”, raspunde unul dintre specialisti.
Demonstrarea numarului de zile
Raspuns ANAF

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manual de politici contabile - Stick USB
“Cele 183 de zile se calculeaza in functie de data declarata de persoana fizica in chestionarul completat la plecare conform sectiunii B, indiferent de numarul statelor in care se deplaseaza”, spun reprezentantii Agentiei.
Una dintre intrebarile la care nu s-a raspuns, totusi, este cea a unui contribuabil nedumerit: “Daca sunt angajat al altui stat, decat celui roman, si deja platesc contributii acestui stat strain, cum e posibil sa imi cereti sa platesc dari statului Roman? Sau poate nu am inteles eu bine. Imi puteti da mai multe detalii?
Documente justificative
Raspunsul ANAF
“In cazul expus, mama dumneavoastra are obligatia depunerii Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestionarul va fi insotit de documente justificative, astfel incat organul fiscal sa poata stabili statul in care mama dumneavoastra are rezidenta fiscala”, spune reprezentantul ANAF.
Contribuabilul a cerut mai multe explicatii privind actele care trebuie sa insoteasca formularul, la care a primit urmatorul raspuns din partea ANAF: “Pe langa formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", contribuabilii trebuie sa depuna si orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei, precum certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana, actul de identitate, dovada existentei unei locuinte permanente in Romania, s.a.
Mentionam ca, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii rezidentei fiscale, spre exemplu: dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; etc. Aceste documente se vor solicita, in cazul in care sunt necesare, de catre organul fiscal. Mentionam ca, toate documentele justificative emise intr-o limba straina trebuie sa fie insotite de o traducere autorizata in limba romana.
Documentele sunt inscrise si in cadrul instructiunilor de completare a chestionarelor, pe care le puteti vizualiza prin accesarea urmatorului link: https://static.anaf.ro/.../formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf”.
Obligatiile cetatenilor straini
Raspunsul ANAF
La aceasta, reprezentantii ANAF au raspuns: “Persoana fizica sosita in Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, are obligatia completarii chestionarului la sosire in Romania, urmand a fi notificat de autoritatea fiscala romana in ceea ce priveste stabilirea rezidentei. Chestionarul se depune in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania, la organul fiscal de domiciliu al persoanei fizice”.
Pasii care trebuie urmati
Raspunsul ANAF
“In cazul in care persoana pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania". Ca urmare a analizarii datelor declarate prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si va notifica contribuabilul, daca i se pastreaza sau nu rezidenta fiscala in Romania. Chestionarul poate fi accesat la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA si impozit redevente pentru achizitie intracomunitaraMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAPrestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?Taxa de utilizare soft. Cum procedam la plata catre o tara membra UE?Taxa pentru obtinere viza refacturata.Inregistrari contabile. Decont de TVAUltimele articole
Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalPersoanele fizice care sosesc/pleaca, in/din Romania si au o sedere mai mare de 183 de zile au obligatia de a completa anumite formulareCalendarul seminariilor web a fost publicat pe site-ul ANAFPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereArticole similare
Ordin nou privind procedurile de selectie a practicienilor in insolventa agreati de ANAFAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu: Declaratia unica poate fi depusaComunicat ANAF: Noul raport privind veniturile colectate la bugetul de statAchizitie deseuri plastic in regim de taxare inversa. Cum incadram operatiunea in Declaratia 394?MFP stabileste mijloacele electronice de transmitere la distanta a actelor de executareUltimele articole
Bilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorSemnatura electronica. Ce valabilitate are semnatura electronicaControale ANAF pe TVA. In ce conditii poate fi ANULAT un act fiscal impus de autoritatiArticole similare
Chestionar privind stabilirea rezidentei fiscale – Avantajele si dezavantajele completarii (speta ANAF)
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"