Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retinere impozit dividende Ungaria

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: evitarea dublei impuneri, dividende, retinere impozit

Intrebare: O persoana juridica si o persoana fizica tot din Romania detin cate o cota de participare de 50% in capitalul social al unei firme din Ungaria. Pentru dividendele distribuite de firma din Ungaria, catre actionar, firma din Romania, se retine impozit pe dividende? Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Ungaria, impozitul pe dividende este de 5%, daca aceasta cota de participare este de minim 40% si de 15% in toate celelalte cazuri. Este corecta retinerea impozitului pe dividende 5%, de catre firma distribuitoare a dividendelor din Ungaria, pentru dividendele distribuite actionarului persoana fizica? Actionarul persoana fizica mai trebuie sa achite in Romania diferenta intre cota de impozit pe dividende din Romania, 16% si cota de 5% retinuta in Ungaria?


Raspuns:
Nu este corecta retinerea de catre societatea din Ungaria  a impozitului pe dividende de 5% pentru persoana fizica, deoarece, cota de 5% se aplica societatilor comerciale care detin minim 40% din capitalul social, si nu persoanei fizice. Redam mai jos art 10 din Conventia de evittare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Ungaria :

„ART. 10

    Dividende
    1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
    2. Totusi, aceste dividende pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende, potrivit legislatiei acelui stat contractant, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al dividendelor, impozitul astfel stabilit nu va depasi:
    a) 5 la suta din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul este o societate care detine direct cel putin 40 la suta din capitalul societatii platitoare de dividende;
    b) 15 la suta din suma bruta a dividendelor, in toate celelalte cazuri.”
Actionarul persoana fizica nu trebuie sa plateasca diferenta de impozit in Romania, retinerea trebuie sa fie corect efectuata de catre societatea din Ungaria.
 
In ceea ce priveste persoana juridica romana care detine 50% din capitalul social, pentru dividendele cuvenite, societatea din Ungaria nu va retine impozit daca participatia in capitalul social este pe o perioada de minim 2 ani implinita la data platii dividendelor. Aceasta scutire este acordata conform Directivei UE 43 – prevederi legale care le aplica si Ungaria, articolul correspondent in Codul fiscal fiind art 117 lit.j. Desigur, pentru acordarea scutirii, in functie de cerintele legislative ale Ungariei, societatea din Romania va trebui sa prezinte pe langa Certificatul de rezidenta fiscala si alte documente.


 
In situatia in care participatia de 50% (minim 10%) nu este detinuta pe o perioada dde minim 2 ani, atunci nu se mai aplica scutirea si se pot aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri –art 10 – si retienrea unui impozit de 5%. Nici in cazul scutirii si nici in cazul retinerii cotei de impozit de 5%  - societatea din Romania nu are nicio obligatie de declarare si plata pe teritoriul Romaniei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retinere impozit dividende Ungaria":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016