Tags: rezidenta fiscala, rezidenta fiscala la plecarea din romania, termen rezidenta fiscala
Care sunt criteriile care contribuie la stabilirea rezidentei unei persoane fizice care paraseste Romania?
Pentru stabilirea rezidentei unei persoane fizice care paraseste Romania sunt luate in considerare, in principal, urmatoarele elemente:
a) domiciliul din Romania;
b) locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata ori care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
c) centrul intereselor vitale amplasat in Romania;
d) persoana fizica pleaca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
Pe langa aceste elemente pot exista si alte elemente care sunt luate in considerare la mentinerea rezidentei in Romania, dar numai impreuna cu acestea: autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain pe parcursul perioadei in care sta in strainatate/Romania.
In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal central competent, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania". Chestionarul se inregistreaza la organul fiscal central competent unde isi are domiciliul fiscal persoana fizica in cauza.
Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata.
In urma analizei efectuate organul fiscal stabileste daca persoana fizica rezidenta in Romania pastreaza rezidenta in tara noastra potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri, respectiv Codului fiscal sau este persoana fizica nerezidenta in Romania.
In termen de 15 zile de la depunerea chestionarului organul fiscal notifica persoana fizica si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Daca ulterior inregistrarii chestionarului persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, aceasta anexeaza la formularul mai sus mentionat certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care o considera rezident sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in vederea aplicarii prevederilor conventiei. Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la data schimbarii rezidentei potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain.
Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri completeaza chestionarul si este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.
In cazul in care o persoana fizica romana paraseste Romania definitiv si nu mai are domiciliu in tara noastra, rezidenta obtinuta in alt stat nu va fi afectata de revenirile ocazionale in Romania.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate neplatitoare de TVA, infiintata in iunie 2024, achizitioneaza marfa din China in valoare de 1200 Eur.
Livrarea s-a efectuat din Polonia cu curier si detinem AWB si o factura in care la furnizor este inscris partenerul din China si la client societatea noastra. Pe factura nu sunt inscrise coduri TVA valide din tari UE.
Cum se inregistreaza in contabilitate aceasta factura si daca exista obligatii ale societatii din Romania dpdv al TVA, avand in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate pe actiuni avand obiect de activitate cod CAEN 6820 cumpara in luna august un imobil (poate sa fie casa, teren sau apartament) pe care deocamdata nu stie cum il va utiliza. Dupa modernizari, in functie de evolutiile pietei, societatea o sa decida daca il va inchiria, il va vinde sau il va pastra in scopuri administrative.
Cum inregistrez acest imobil, in 212 sau in 215? Amortizarea sau deprecierea, cheltuielile cu utilitatile, costurile generate de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cazul unei persoane fizice care realizeaza venituri din inchirierea unor imobile (apartamente, case, fara sa existe in contract vreo mentiune separata cu privire la inchirierea unor locuri de parcare sau a refacturarii unor cheltuieli catre chiriasii aferenti imobilelor de mai sus) exista vreo obligativitate dpdv. al TVA? Ideea e ca art. 292, alin. 2, lit. e din CF mentioneaza clar ca operatiunea de inchirierea este scutita fara drept de deducere, insa nu imi este foarte clar ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Prin programul de finantare ELECTRIC UP societatea a instalat panouri fotovoltaice si doua statii de reincarcare masini electrice.
Avem incheiat contract de prosumator cu un furnizor de energie electrica si am depus notificare la Autoritatea Vamala Romana pentru a beneficia de scutire (Notificare privind utilizarea produselor energetice si energiei electrice in exceptare de la regimul de accizare potrivit art.394 din Codul fiscal /in regim de scutire de la plata...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog o opinie in ceea ce priveste posibilitatea de aplicare trimestriala, in limita profitului brut, a facilitatii fiscale pentru scutire de impozit pentru profitul reinvestit, in cazul receptiilor partiale la o constructie noua in curs de executie. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Titularul unei intreprinderi individuale cu obiect de activitate 7022 urmeaza sa faca deplasari in tara si in strainatate cu scopul realizarii unor workshopuri / sustinerii de prezentari la conferinte internationale.
Care ar fi cheltuielile pe care le va putea considera deductibile, limitele acestora, si ce documente vor sta la baza acestor deduceri?
Este necesara completarea unui ordin de deplasare si a unui decont de cheltuieli (tinand cont ca ele se vor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<