Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dezbatem cu aceasta ocazie cazul unei societati care a obtinut un imprumut pe termen de un an de la o societate dintr-un stat membru UE care detine 88% din capitalul societatii din Romania. In contract este stipulat ca dobanda va fi facturata cu TVA de finantator in precent de sub 6% (fara TVA). Vom vedea astfel daca acest contract va fi declarat la BNR si daca este corecta perceperea de TVA. De asemenea, vom vedea care este cota de impozitare a dobanzii din punct de vedere al impozitului pe nerezidenti.
Raspuns:
1.In masura in care contractul de imprumut este incheiat pe o perioada mai mica de 12 luni, acesta nu se declara la BNR. Conform art. 62 – 67 din Regulamentul BNR nr. 31/2011, persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung (mai mare de un an) au obligatia sa notifice operatiunile respective la Banca Nationala a Romaniei.
2.In opinia noastra, nu consideram corecta facturarea dobanzii in regim de taxare cu TVA. Conform art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal acordarea de credite este o operatiune scutita de TVA. Potrivit normelor de aplicare, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor comerciale in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii comerciale [...]. Reglementarile TVA din Romania sunt armonizate cu directiva TVA si in acest sens consideram ca si in Polonia ar trebui sa fie aplicabile aceleasi prevederi. In acest sens, va recomandam sa solicitati detalii companiei din Polonia cu privire la motivul si baza legala potrivit carora aplica TVA la dobanzile aferente imprumutului. Exista posibilitatea ca operatiunea de finantare sa fie de o natura diferita si din acest motiv ar trebui sa solicitati detalii suplimentare.
3.In masura in care compania din Polonia nu va furnizeaza un certificat de rezidenta fiscala, la data platii dobanzilor, va trebui sa retineti impozit la sursa in procent de 16%. In masura in care vi se furnizeaza certificat de rezidenta fiscala si aplicati prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Polonia, se vor aplica prevederile conventiei iar impozitarea la sursa se realizeaza in procent de 10%.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In acelasi timp, intrucat Polonia este un stat membru UE, puteti aplica legislatia europeana, in speta directiva 2003/49/EC pentru scutirea de la impozitul cu retinere la sursa a dobanzilor platite intre companiile afiliate. Astfel daca societatea din Polonia detine peste 25% din capitalul social al companiei din Romania (conditie implinita conform informatiilor furnizate) si detinerea este pe o perioada de cel putin 2 ani de zile, perioada calculata pana la data platii dobanzilor, atunci dobanzile respective vor fi scutite de impozitul cu retinere la sursa in Romania. Prevederile directivei sunt transpuse si in Codul fiscal la titlul V capitolul IV. Pentru aplicarea acestor prevederi trebuie de asemenea sa obtineti un certificat de rezidenta fiscala de la beneficiarul veniturilor din Polonia si in acelasi timp documente care justifica indeplinirea conditiilor prevazute mai sus precum si declaratia pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o intreprindere rezidenta sau de un sediu permanent situat in Romania catre o intreprindere asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb (OMFP 724/2011) completata de societatea din Polonia (formular disponibil pe site-ul ANAF).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie intracomunitara autoturism REGIM TVADeclaratia 394. REGIM TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateREGIM TVA pentru silozuriCe presupune cota TVA in cazul cheltuielilor accesorii?Livrare intracomunitara cu transport asigurat de client. REGIM TVAUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolArticole similare
Firme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"