Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dobanzi platite nerezidentilor. Cand se aplica impozitul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: dobanzi nerezidenti, dobanda, impozit, asociat unic, nerezident, bnr

In analiza urmatoare, pornim de la cazul in care asociatul unic (firma olandeza) imprumuta firma din Romania cu o suma in euro si calculul dobanzii incepe dupa 6 luni (conform contract).



Trebuie constituit impozitul cand dobanda se inregistreaza in contabilitate sau declararea si plata impozitului pe dobanda se fac numai atunci cand se plateste dobanda?
De asemenea, daca este si persoana afiliata, se aplica si scutiri?

Impozitul pe dobanzi se datoreaza la momentul efectuarii platilor  efective de dobanzi catre nerezident. Impozitul pe venitul nerezidentilor este un impozit care se retine la sursa la momentul efectuarii platii catre nerezident, conform art. 116 alin.4 din Codul fiscal, mai jos redat:

"(4) Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator."

Asadar, impozitul se inregistreaza in contabilitate la momentul platii dobanzilor, respectiv la momentul retinerii acestuia, urmand a fi declarat si achitat la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere.

In cazul in care imprumutul este de la asociatul unic – firma olandeza, conform cap 4 – art.124 ^18 – art.124^25 – platile de dobanzi sunt scutite de impozit, in conditiile prezentarii de catre beneficiarul efectiv al veniturilor  a Certificatului de rezidenta fiscala si a Declaratiei intocmite conform OMFP 724/2011 – art.1 lit. o si Anexa nr.15.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dobanzi platite nerezidentilor. Cand se aplica impozitul?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016