Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inchiriere apartamente pentru angajatii firmei intr-o tara UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal

Intrebare:Am primit facturi din UE, de la persoane fizice, pentru "INCHIRIERE APARTAMENTE" pentru angajatii societatii noastre care lucreaza in UE. Care este tratamentul in acest ...

Intrebare:
Am primit facturi din UE, de la persoane fizice, pentru "INCHIRIERE APARTAMENTE" pentru angajatii societatii noastre care lucreaza in UE. Care este tratamentul in acest caz?

Raspuns:
Operatiunile respective nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii deoarece serviciile de cazare sunt considerate servicii legate de un bun imobil pentru care nu se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal astfel incat serviciul sa fie impozabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa.

Pentru acest serviciu se aplica exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera a) din Codul fiscal asa cum rezulta din textul de lege: "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
 a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hote-lier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping …".

Astfel, locul prestarii acestor servicii este considerat a fi Germania (de exemplu), fara a avea locul in Romania unde este stabilita firma pe care o reprezentati. Acelasi regim fiscal este aplicabil si serviciilor aferente cazarii, de exemplu servirea micului dejun.
Serviciile de cazare nu se incadreaza la prestari intracomunitare, motiv pentru care achizitia acestor servicii nu se raporteaza prin declaratia cod 390. Pentru aceasta afirmatie aduc drept argument prevede-rile punctului 14 alineatul (1) din normele de aplicare ale articolului 133 prin care se mentioneaza ca ser-viciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Serviciile de cazare sunt considerate servicii legate direct de bunurile imobile in baza prevederilor punctului 14 alineatul 2 din normele de aplicare ale articolului 133 alin. (4) litera a).
Achizitia serviciilor de cazare se raporteaza d.p.d.v. fiscal doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".

Pentru inregistrarea in evidenta contabila si fiscala se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inchiriere apartamente pentru angajatii firmei intr-o tara UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016