Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare:Am primit facturi din UE, de la persoane fizice, pentru "INCHIRIERE APARTAMENTE" pentru angajatii societatii noastre care lucreaza in UE. Care este tratamentul in acest ...
Intrebare:Am primit facturi din UE, de la persoane fizice, pentru "INCHIRIERE APARTAMENTE" pentru angajatii societatii noastre care lucreaza in UE. Care este tratamentul in acest caz?
Raspuns:
Operatiunile respective nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii deoarece serviciile de cazare sunt considerate servicii legate de un bun imobil pentru care nu se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal astfel incat serviciul sa fie impozabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa.
Pentru acest serviciu se aplica exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera a) din Codul fiscal asa cum rezulta din textul de lege: "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hote-lier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping …".
Astfel, locul prestarii acestor servicii este considerat a fi Germania (de exemplu), fara a avea locul in Romania unde este stabilita firma pe care o reprezentati. Acelasi regim fiscal este aplicabil si serviciilor aferente cazarii, de exemplu servirea micului dejun.
Serviciile de cazare nu se incadreaza la prestari intracomunitare, motiv pentru care achizitia acestor servicii nu se raporteaza prin declaratia cod 390. Pentru aceasta afirmatie aduc drept argument prevede-rile punctului 14 alineatul (1) din normele de aplicare ale articolului 133 prin care se mentioneaza ca ser-viciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Serviciile de cazare sunt considerate servicii legate direct de bunurile imobile in baza prevederilor punctului 14 alineatul 2 din normele de aplicare ale articolului 133 alin. (4) litera a).
Achizitia serviciilor de cazare se raporteaza d.p.d.v. fiscal doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Pentru inregistrarea in evidenta contabila si fiscala se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce obligatii fiscale au contribuabilii pentru zilele de 25 si 26 ianuarieAchizitie autoturism. Ce obligatii are microintreprinderea?Sistemul TVA la incasare. Operatiuni excluseTaxarea vehiculelor achizitionate din import pentru o firma care nu este inregistrata in scopuri de TVAScoaterea din gestiune a articolelor degradate. Care e regimul TVA?Ultimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!Articole similare
Achizitie de servicii intracomunitare. Cod de furnizor invalidNoutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialForma corecta a Registrului de evidenta fiscalaCe modifica OANAF 607 in ce priveste formularul 300 si grupul fiscal unic?Norme actuale pentru platitorii de accize. Ce prevede CODUL FISCALUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"