Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
UPDATE 05 iulie 2019 Ordinul Presedintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de medierii fiscale a fost publicat joi, 4 iulie 2019, in Monitorul Oficial nr. 549, partea I (OPANAF 1757).
- Procedura de mediere;
- Notificare privind intentia de mediere;
- Instiintare privind organizarea de mediere;
- Proces-verbal privind rezultatul medierii.
Vezi aici exact cum arata toate aceste documente >>
Articol initial, 28 iunie 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin al presedintelui ANAF (OPANAF) pentru aprobarea Procedurii de mediere, dar si a documentelor pe care debitorii le prezinta in vederea sustinerii situatiei economice si financiare.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Dat fiind ca art. I din Legea nr. 30/2019, adoptata la inceputul anului, a completat Codul de procedura fiscala, prin introducerea unui mecanism de mediere intre organul fiscal central si debitor, in vederea clarificarii obligatiilor inscrise in somatie si stabilirea unei solutii optime de stingere a obligatiilor fiscale restante, ANAF a emis un proiect de Ordin pentru a stabili procedura de mediere, precum si actele necesare.
Astfel, proiectul supus aprobarii prevede structurarea activitatilor pe care organele fiscale centrale trebuie sa le intreprinda din momentul primirii unei notificari din partea contribuabililor. In notificare, contribuabilii trebuie sa isi exprime intentia ca, impreuna cu organul fiscal, sa clarifice situatia obligatiilor inscrise in somatie si sa stabileasca, de comun acord, solutia optima de stingere a obligatiilor fiscale restante, prin incheierea unui proces verbal in acest sens.
Asadar, debitorul are posibilitatea ca in cazul in care, solicita organizarea intalnirii de mediere pentru clarificarea obligatiilor inscrise in
somatie, acesta sa se prezinte la intalnire cu orice documente si informatii pe care le considera relevante in acest sens.
Proiectul de act normativ propune spre aprobare modelele a trei formulare uzitate in procedura de mediere:
a) Notificare privind intentia de mediere;
b) Instiintare privind organizarea medierii;
c) Proces - verbal privind rezultatul medierii.
Citeste si:
ATENTIE! MODIFICARI majore in Codul Fiscal si Codul de procedura! Schimbarile aduse de Legea 30/2019
Extras din proiectul de Ordin
ORDIN pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum si a documentelor pe care debitorii le prezinta in vederea sustinerii situatiei economice si financiare in temeiul art. 2301 alin. (8) si al art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin Adresa nr. ...................... din ......................, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
ART. 1 (1) Se aproba Procedura de mediere, precum si documentele pe care debitorii le prezinta in vederea sustinerii situatiei economice si financiare, prevazuta in Anexa nr. 1.
ART. 2 Anexele nr.1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 3 Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale din subordinea acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Extras din Referatul de aprobare
“(…) In situatia in care medierea a fost solicitata de catre debitor pentru analiza impreuna cu organul fiscal central a situatiei economice si financiare in scopul identificarii unor solutii optime de stingere a obligatiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de inlesnirile la plata prevazute de lege, debitorul, in notificarea adresata organului fiscal, va mentiona orice informatii relevante prin care isi justifica situatia sa economica si financiara.
De asemenea, au fost stabiliti pasii premergatori realizarii procedurii propriu-zise de mediere, astfel incat debitorul sa fie instiintat cu privire la data si ora realizarii medierii precum si termenele clare in care se deruleaza actiunea de mediere.
Totodata, in cuprinsul proiectului de act normativ, sunt prevazute dispozitii legale potrivit carora debitorul poate stabili, de comun acord cu organul fiscal, o alta data/ora de desfasurare a procedurii de mediere, cu respectarea termenului prevazut de lege pentru desfasurarea medierii, respectiv 10 zile de la data primirii notificarii de catre organul fiscal. in acest context, procedura pentru aprobarea medierii, precum si a documentelor pe care debitorii le prezinta in vederea sustinerii situatiei economice si financiare, cuprinsa in anexa la proiectul de act normativ este structurata astfel incat sa reglementeze:
a) dispozitii generale aplicabile in procedura de mediere;
b) informatiile relevante privind situatia economica si financiara;
c) descrierea procedurii propriu-zise de mediere, inclusiv termenele in care se deruleaza actiunile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Baza de impozitare a TVA si cifra de afaceri neta stabilite in conditiile avansurilor facturateANAF autorizeaza efectuarea unor operatiuni de catre birourile vamaleInterMEDIEREa afacerilor in beneficiul partenerilor intracomunitariZoom fiscal: Modificarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului. Obligatii declarativeUn val de noi masuri impotriva evaziunii fiscale vine de la ministrii europeni de finanteUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiFirme care lucreaza cu zilieri. Deficiente constatate de inspectori in urma controalelorAmnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024Articole similare
A fost dat avizul pentru Legea insolventei persoanelor fizice. Declaratii PontaProiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicAvansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuri - II Un strop de contabilitateIntocmire bilant de lichidareCererea de esalonare la plata si documentele justificative, modificate! (OPANAF 1960/2019)Ultimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Articole similare
Cum accesati dosarul fiscal? Prevederi ANAFGuvernul MODIFICA Codul Fiscal! Anumite categorii de persoane vor beneficia de anularea contributiei la sanatateA fost a aprobata procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57 ) lit. e) din Legea nr. 227/2015Noul ministru al Finantelor: Voi incerca sa prezint un proiect de buget pana la jumatatea lunii decembrieCe etape urmam pentru reinnoirea certificatelor digitale pentru semnatura electronica in 2013Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
OUG 114/2018 - Modificari aduse Codului Fiscal. Tabel comparativ ANAFDeclaratia 112 a fost modificata. PDF-ul inteligent inca nu a fost actualizat!Ajustarea TVA in cazul creantelor aferente falimentuluiTABEL COMPARATIV privind Modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala, prin LEGEA 30/2019Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"