Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la incasare. Dreptul de deducere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: tva la incasare, codul fiscal, dreptul de deducere, 1 ianuarie 2013

O societate urmeaza sa aplice de la 1 ianuarie 20123 sistemul TVA la incasare. Vom stabili astfel cum se va aplica deductibilitatea in cazul in care nu exista foi de parcurs si plata facturii se face dupa 4 luni de la data facturii pentru facturile de reparatii auto primite de la o persoana juridica ce aplica, de asemenea, sistemul TVA la incasare.

Solutia consultantului:

Conform modificarilor aduse Legii 571/2003 privind Codul fiscal prin OG 15/2012, incepand cu data de 1 ianuarie 2013  la articolul 145, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:

    "(11) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

    (12) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 1342 alin. (6). Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2)-(6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160."

Pct. 45 alin. (10) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , astfel cum va fi modificat incepand cu 01 ianuarie 2012 prin HG 1071/2012, stabileste ca, prevederile art. 145 alin. (11) si (12) din Codul fiscal referitoare la amanarea dreptului de deducere pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor/serviciilor este platita furnizorului/prestatorului se aplica numai pentru taxa care ar fi deductibila potrivit prevederilor art. 145 alin. (2)-(4 indice 1), art. 145 indice 1, 147 si 147 indice 1 din Codul fiscal.

Persoanele impozabile care se afla in situatiile prevazute la art. 145 alin. (1 indice 1) si (1 indice 2) din Codul fiscal si achizitioneaza bunuri/servicii pentru care taxa nu este deductibila conform art. 145 alin. (2)-(5), art. 145 indice 1 si 147 din Codul fiscal nu vor reflecta ca taxa neexigibila taxa nedeductibila, indiferent daca taxa aferenta este sau nu achitata.

Asadar, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, daca taxa ar fi deductibila potrivit Codului fiscal , se amana pana la momentul platii totale sau partiale a facturii. In cazul achizitiilor de bunuri/servicii pentru care taxa nu este deductibila conform art. 145 alin. (2)-(5), art. 145 indice 1 si 147 din Codul fiscal taxa nedeductibila nu se va reflecta ca taxa neexigibila, indiferent daca taxa aferenta este sau nu achitata. Astfel, daca taxa nu se achita in aceiasi perioada fiscala doar TVA care va fi deductibila se inregistreaza in contul 4428 "TVA neexigibila".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "TVA la incasare. Dreptul de deducere":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016