Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru penalitati contract prestari servicii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: contract, penalitati, prestari servicii, debitori diversi, inregistrari contabile, d 390

In analiza de mai jos, un SRL din Romania, microintreprindere, platitor de TVA, a emis in luna 10 din 2013, catre o societate din Austria, o factura de servicii de 3000 de euro. Aceasta factura nu a fost incasata, iar in iunie 2014, prin intermediul unui avocat din Austria, SRL-ul a actionat in instanta districtuala pentru cauze comerciale din Viena, Austria, clientul neplatitor. In noiembrie 2014, presedintele sectiei instantei a dat hotararea urmatoare: Sub supravegherea instantei s-a ajuns la un concordat si societatea din Austria (parata) se obliga sa plateasca SRL-ului (reclamantei) suma de 6.000 de euro si 1.000 de euro cheltuieli procesuale stabilite de comun accord, catre reprezentantul reclamantei.


S-a stabilit ca in acest mod au fost compensate toate pretentiile reciproce. In urma incasarii sumei de la parata, reprezentantul reclamantei, avocatul austriac al SRL-ului a virat suma catre acesta.

Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitatea SRL-ului aceasta operatiune si daca diferenta de 4.000 de euro obtinuta in plus fata de valoarea facturii se declara in 390 sau in 300. de asemenea, vom vedea daca se plateste pentru acesta suma impozitul de 3% pentru veniturile  microintreprinderilor.

Conform prevederilor art. 112 indice 7 din Codul fiscal baza de calcul pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor se compune din totalitatea veniturilor inregistrate de o societate potrivit reglementarilor contabile in vigoare, cu exceptia sumelor expres prevazute la alin. (1).
In speta prezentata de d-voastra, mentionam ca veniturile din penalitati se inregistreaza astfel:
         -         primirea hotararii judecatoresti:
          461                        =                           472
 "Debitori diversi"                                     "Venituri inregistrate in avans"
 
          -          incasarea sumelor, conform  extrasului de cont:
5124                   =                               461



"Conturi la banci in valuta"                       "Debitori diversi"
 
-          inregistrarea veniturilor:
472                     =                                        7588
"Venituri inregistrate in avans"                 "Alte venituri din exploatare"
                                      Sumele inregistrate in ct. 7588 intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor si se impoziteaza cu 3% daca societatea are statutul de microintreprindere.

         In ceea ce priveste TVA retinem ca valoarea penalitatilor obtinute  de la un client, stabilite printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nu  este o operatiune de natura prestarilor de servicii, motiv pentru care valoarea acestora nu intra in baza de impozitare a TVA.
Conform prevederilor legislatiei fiscale aplicabile in Romania, penalitatile calculate  de catre furnizor nu reprezinta o operatiune economica impozabila,  calcularea acestora fiind  doar  consecinta nerespectarii  unei  clauze contractuale si ca urmare nu intra in baza de impozitare a TVA. Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca cele patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alineatul 1 din Codul fiscal.
Datorita faptului ca inregistrarea penalitatilor conform prevederilor contractuale nu reprezinta contravaloarea unor prestari de servicii, valoarea acestora  nu intra in baza de impozitare a TVA, aspect reglementat prin  art. 137, alin. 3, lit. b).

Ca urmare, prestatorul serviciilor din  Romania  nu este obligat sa emita factura. Deci, emiterea unei facturi nu este obligatorie, dar nici interzisa. Pentru incasarea penalitatilor, este suficienta emiterea unui document din care sa rezulte modul de calcul al acestora (numar zile, perioada, procent, baza de calcul). Totusi, daca se emite o factura pe numele unui client stabilit in afara teritoriului Romaniei, trebuie inscrisa o mentiune din care sa rezulte ca valoarea acestora nu intra in baza de impozitare a TVA iar platitorul nu este obligat sa plateasca TVA prin taxare inversa.

         Din acest  motiv,   valoarea facturii de penalitati nu se   raporteaza  prin decontul de TVA cod 300. De asemenea, avand in vedere ca penalitatile nu sunt asimilate unor prestari de servicii, valoarea acestora nu se raporteaza nici prin declaratia cod 390 VIES chiar daca ambii parteneri sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in statul sau de resedinta.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru penalitati contract prestari servicii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016