Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenajare spatiu inchiriat si cedat. Cum calculam ajustarea sumei TVA deduse?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: ajustarea sumei tva, spatiu inchiriat, cod fiscal, taxa, tva, ajustare tva, suma tva dedusa

In cuprinsul analizei urmatoare, facem referire la o societate care a inchiriat un spatiu pe care l-a amenajat. In acest spatiu a functionat un magazin pana in luna ianuarie 2015. Ulterior, s-a renuntat la spatiul respectiv si se reziliaza contractul de inchiriere.


S-au facut amenajari care nu sunt amortizate integral. Cheltuiala privind investitia neamortizata este nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Stabilim daca va trebui ajustat si TVA-ul dedus la facturile privind investitia, in conditiile in care investitia a inceput in mai 2012 si s-a terminat in iunie 2014, iar in iulie 2014 a inceput amortizarea. Vom vedea cum se calculeaza ajustarea TVA.

In situatia in care amenajarile sunt de natura modernizarilor, investitia efectuata este de natura unui bun de capital, dar numai daca valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil dupa modernizare.  Pentru stabilirea ponderii de  20% se ia in calcul valoarea  reevaluata a imobilului respectiv dupa efectuarea lucrarilor de modernizare, inregistrata in evidenta contabila. In acest sens, am in vedere urmatoarele prevederi:

-    art. 149 alin.  (2) lit b) din Codul fiscal

-      conform carora ajustarea se efectueaza  "pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.";

-    punctul 54 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui   articol: "Taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta transformarii sau modernizarii unui bun imobil ori a unei parti a acestuia se ajusteaza de catre persoana la dispozitia careia este pus bunul imobil sau o parte a acestuia in situatia in care lucrarile de transformare ori modernizare sunt efectuate de catre aceasta persoana, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala dupa transformarea ori modernizarea bunului imobil sau a partii de bun imobil. In situatia in care valoarea fiecarei transformari sau modernizari nu depaseste 20% din valoarea totala dupa transformarea ori modernizarea bunului imobil sau a partii de bun imobil, nu se efectueaza ajustari privind taxa pe valoarea adaugata conform art. 149 sau art. 148 din Codul fiscal. In sensul prezentelor norme metodologice sunt luate in considerare operatiunile de transformare sau modernizare care conduc la majorarea valorii bunului imobil. In scopul calcularii acestei depasiri se vor avea in vedere valorile reevaluate ale bunurilor respective, asa cum sunt inregistrate in contabilitate. "

 
          Pentru credibilitate, evaluarea trebuie efectuata de catre o persoana fizica sau o juridica autorizata, specializata in evaluarea bunurilor imobile. In situatia in care lucrarile de modernizare au fost puse in functiune in luna iunie 2014 si modernizarea este de natura bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 19 ani din totalul perioadei de ajustare de  20 de ani. Astfel, daca valoarea sumei TVA deduse pe intreaga perioada de executare a lucrarilor de modernizare este, ipotetic, in suma de  30.000 lei, se efectueaza urmatoarele calcule pentru care se ia in considerare anul punerii in functiune (2014), dar nu se ia in considerare anul in care se modifica destinatia investitiei (2015):

    se determina perioada pentru care se face ajustarea:

20 ani – 1 an de utilizare a bunului imobil  (2014) = 19 ani;

    se determina suma TVA dedusa aferenta fiecarui an din cadrul perioadei de ajustare de 20 ani:

    30.000 lei : 20 ani = 1.500 lei/an;

    se determina suma TVA pentru care se efectueaza ajustarea (perioada de neutilizare a bunului de capital):

1.500 lei/an x 19 ani =  28.500 lei.
 
        Suma TVA ajustata se inregistreaza in evidenta contabila prin formula 635 sau 6588 = 4426 si se raporteaza, cu semnul minus,  prin decontul de TVA cod 300 la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".


        In situatia in care lucrarile de amenajare nu sunt de natura bunurilor de capital, fiind de natura  activelor imobilizate, ajustarea se efectueaza la valoarea neamortizata a investitiei. De exemplu, daca valoarea neamortizata la data de 31 ianuarie 2015 este in suma de 42.000 lei, suma TVA care trebuie ajustata la 31.01.2015 este de 10.080 lei (42.000 lei x 24% = 10.080 lei) si se raporteaza, cu semnul minus, la randul 30    "Regularizari taxa dedusa".

In concluzie, ajustarea sumei TVA deduse pe intreaga perioada de efectuare a lucrarilor de modernizare se calculeaza in functie de natura investitiei efectuate care poate fi considerata, fie  bun de capital, fie un  activ corporal  fix.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenajare spatiu inchiriat si cedat. Cum calculam ajustarea sumei TVA deduse?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016