keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA predare investitie proprietar. Cum procedam cu facturarea si calculul ajustarii TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: ajustare tva, investitie, predare, amortizare, modernizari, bunuri, deducere, imobil, cod fiscal

In cazul urmator, societatea are in evidenta imobilizarilor investitii in spatiul inchiriat (de la o persoana fizica pe baza de contract de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara) care se amortizeaza pe o perioada de 9 ani pana pe 31.12.2019.



La data de 15.05.2015 se inchide punctul de lucru prin Registrul comertului.
Ce variante exista?
1) Facturarea catre proprietar a valorii ramase?
2) Ajustarea la TVA la valoarea ramasa? Cum se calculeaza aceasta?

In cazul mobilierului valoarea ramasa de amortizat este 1.823 LEI. Se mai face ajustare la TVA avand in vedere ca suma rezultata din ajustare este mai mica de 1.000 lei (1.823*24%)=437 lei?

In situatia in care s-au efectuat lucrari de investitii de natura modernizarilor bunului imobil inchiriat, pentru a evita efectuarea ajustarii conform prevederilor art. 148 sau art. 149  din Codul fiscal, este recomandabil sa facturati catre proprietar valoarea neamortizata a investitiei  sau valoarea de piata a modernizarii,  la data predarii. In acest context, trebuie sa retineti faptul ca modernizarile a caror valoare depaseste 20% din valoarea bunului imobil astfel modernizat se incadreaza in categoria bunurilor de capital, caz in care ajustarea  se efectueaza pe o perioada de 20 ani chiar in situatia in care amortizarea ar fi trebuit efectuata pana pe 31.12.2019 inclusiv. De exemplu, daca modernizarea s-a finalizat  in anul 2012, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 17 ani deoarece se considera ca bunul imobil a fost utilizat timp de 3 ani pentru realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile.

        Daca valoarea modernizarii nu depaseste 20% din valoarea bunului astfel modernizat, investitia nu se mai incadreaza in categoria bunurilor de capital, caz in care, ajustarea se efectueaza la valoarea neamortizata a bunului imobil in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol. Acelasi tratament fiscal se aplica si in situatia in care s-au efectuat amenajari ale bunului imobil.
 
Indiferent de faptul ca se incadreaza in categoria bunurilor de capital sau in categoria activelor, altele decat bunurile de capital, vanzarea investitiei catre proprietar va avantajeaza si in cazul impozitului pe profit datorita faptului ca valoarea neamortizata (281 = 212 si 658 = 212) a modernizarilor este considerata cheltuiala deductibila la determinarea rezultatului fiscal deoarece este aferenta realizarii de venituri impozabile (461 = 758 concomitent cu 461 = 4427).

In situatia in care bunul imobil se preda proprietarului fara vanzare, chiriasul trebuie sa considere nedeductibila fiscal cheltuiala aferenta scoaterii din patrimoniu a investitiei (658 = 212) deoarece cheltuiala respectiva nu este aferenta unor venituri impozabile.

In cazul mobilierului care nu se vinde primitorului, trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal, calculata la o baza de impozitare a TVA reprezentata de  valoarea ramasa de amortizat 1.823 lei. Ajustarea trebuie efectuata chiar daca  suma rezultata din ajustarea efectuata  conform prevederilor art. 148 este mai mica de 1.000 lei (1.823*24%)=437 lei. Acest criteriu de "neglijare" a sumei ajustate se are in vedere doar in cazul ajustarilor efectuate pentru bunurile de capital conform prevederilor art. 149. In acest context, am in vedere prevederile alin. (7) al art. 149  " Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" " Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarilor este neglijabila, conform prevederilor din norme." coroborate cu cele de la pct. 54 alin. (16) din normele de aplicare ale acestui articol "In sensul art. 149 alin. (7) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital este mai mica de 1.000 lei."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016