keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Leasing autoturism. Cum procedam la ajustarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: tva, leasing autoturism, baza ajustare tva, ajustare tva, deducere tva

In cele ce urmeaza, analizam situatia in care a fost achizitionat un autoturism in 2011 printr-un contract de leasing financiar, fiin dedus TVA in limita a 50%. Dupa incheierea contractului de leasing societatea vinde acest autoturism. Autoturismul avea o durata de amortizare de 4 ani astfel ca vom stabili daca se mai poate ajusta TVA dedusa initial.


Dupa cum se cunoaste, activele imobilizate cu o durata de amortizare fiscala mai mica de 5 ani sunt considerate "alte bunuri decat cele de capital". Ajustarea TVA este reglementata de art. 148 din Codul fiscal. Baza de ajustare a TVA pentru aceste tipuri de active este valoarea neamortizata a acestora, la data la care intervine vanzarea/ casarea sau alt fenomen economic ce duce al analiza obligatiei de ajustare a TVA.

Va reamintim ca, pentru achizitiile efectate prin leasing, pana la data de 01 iulie 2012, ratele si avansul pentru leasing au fost considerate a fi prestari de servicii, conform art. 129 din Codul fiscal, si nu intrau in sfera deductibilitatii limitate. Prin urmare, in opinia noastra, ar trebui sa analizati TVA dedus dupa aceasta data, avand in vedere modificarea art. 145^1 din Codul fiscal.

In intrebare nu ati precizat daca vanzarea a fost efectuata cu TVA, dar presupunem ca aceasta este singura optiune a societatii. Astfel, se va colecta TVA la pretul de vanzare si nu este necesara ajustarea TVA in favoarea bugetului, deoarece ajustarea taxei se impune atunci cand se efectueaza o vanzare scutita de TVA, dar fara drept de deducere.

Nici in favoarea societatii nu consideram necesar a se  efectua o ajustare, pentru ca vehiculul nu a fost utilizat in mod exclusiv pentru exceptiile enumerate la art. 145^1 din Codul fiscal. In plus , va recomandam sa revedeti evolutia actului normativ, pentru ca, in anul 2011, nu exista limitarea de 50% si este posibil sa fie in descrierea intrebarii o eroare de incadrare in timp.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016