Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Exista nenumarate intrebari legate de procedura privind virarea sumei pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit. O astfel de problema se mentine de actualitate, dat fiind faptul ca multi contribuabili doresc sa afle in ce mod se utilizeaza sumele care provin din sponsorizarea cu 2 la suta.
ANAF a oferit un raspuns complet in ceea ce priveste subiectul abordat, mentionand ca prin Normele interne de lucru privind emiterea deciziilor de impunere anuala pentru veniturile realizate de persoanele fizice, s-a stabilit procedura de virare a sumelor reprezentand pana la 2% din venitul anual pentru sponsorizarea organizatiilor nonprofit, potrivit art.54 alin.(4) si art.84 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, in conformitate cu art.94 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, inspectia fiscala se exercita asupra tuturor persoanelor, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere si plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevazute de lege.
Inspectia fiscala are ca obiect verificarea bazelor de impunere, a legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, stabilirea diferentelor de obligatii de plata, precum si a accesoriilor aferente acestora.
Fata de cele de mai sus, Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu are competente de control privind modul de utilizare a fondurilor entitatilor nonprofit.
Baza legala:
Ordonanta guvernului nr 92 / 2003 articolul 94

Manual de politici contabile - Stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Nota ANAF: Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
Sursa: descarca-programe.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Trecere la IMPOZIT pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulMFP anunta o noua perioada pentru depunerea cererilor de ajutoare de minimisImportant: precizari privind retinerea la sursa a IMPOZITului pe venitDepuneti Declaratia 401 pana la 11 aprilie!Plata TVA influentata de protocol si sponsorizareUltimele articole
Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT pe venit pentru aceste cheltuieli?Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliDeclaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiIMPOZITul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii IMPOZITuluiIMPOZIT dividende. Persoanele nerezidente platesc IMPOZIT de 10% in Romania?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"