Tags: d 394, d390 recapitulativa, completarea declaratiei 394
Am rugamintea sa imi comunicati daca trebuie sa bifez in D 394 casuta cu "DA", ca raspuns la intrebarea "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?", atat timp cat societatea a efectuat tranzactii cu persoanele afiliate (in perioada de raportare), care sunt declarate in declaratia recapitulativa 390 si nu fac obiectul declararii in D 394. Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Raspunsul specialistului:
Definitia fiscala a persoanelor afiliate este data la art. 7, punctul 26 din Codul fiscal, astfel:
persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.
In legatura cu declararea operatiunilor cu persoane afiliate, la completarea declaratiei 394 nu este necesara bifarea casetei DA pentru informatia "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?", daca operatiunile se declara in D.390.
Caseta se completeaza cu DA sau NU in functie de operatiunile a caror valoare este raportata in cartusele de la C la I.
In acest context, trebuie retinut faptul ca "Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.", aspect reglementat, in mod expres, in anexa nr. 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) " din prin O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA(modificat prin Ordinul nr.3281/19.08.2020).
Aceste precizari se completeaza cu cele de la pag. 35 din Ghidul M.F.P.pentru completarea declaratiei informative cod 394 conform carora:
"Se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin.(2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390)."
Prevederile ordinului se aplica pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national, dupa cum urmeaza:
a) pentru perioada 1 iulie 2016 - 30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1;
b) incepand cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.
Totodata, conform pct. 1 lit. b) din Anexa 2, Instructiuni de completare a declaratiei se precizeaza ca aceasta declaratie se completeaza de catre:
“persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
In consecinta, se bifeaza casuta DA daca au fost efectuate tranzactii cu societati afiliate pentru care locul prestarii/livrarii este considerat a fi in Romania, beneficiarul este persoana obligata la plata TVA (pentru achizitii) si aceste tranzactii nu au fost declarate in Declaratia 390.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing in situatia iesirii prin optiune de la TVA
Intrebare:
Revin la problema pe care am expus-o data trecuta, dar cu inca o intrebare:
CAND TREBUIE FACUTA AJUSTAREA DE TVA PENTRU AVANS LEASING PLATIT? LA IESIREA DE LA TVA PRIN OPTIUNE SAU LA DATA TRANSFERULUI DREPTULUI DE PROPRIETATE?
Care ar fi explicatia ca pentru suma facturata si platita avans catre soc de leasing, ajustarea de TVA sa se ceara la data iesirii de la TVA, iar pentru ratele de leasing, achitate in perioada de platitor TVA, ajustarea sa se faca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, c/val ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de medicina muncii privind necesitatea unui control/consult...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<