Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Performante in crestere se inregistreaza de catre tabloul de bord al pietelor de consum (a zecea editie) in aceasta perioada. Un raport al Comisiei indica faptul ca aceasta imbunatatire este deosebit de marcanta in cazul pietelor de marfuri, in timp ce pietele de servicii constituie in continuare principala sursa de insatisfactie.
In acest sens, comisarul pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, a precizat ca "Pietele ar trebui sa fie in slujba consumatorilor si nu invers", precizand totodata ca "Tabloul de bord al pietelor de consum pe care l-am publicat astazi demonstreaza ca, in ansamblu, conditiile de piata sunt pe cale de a se imbunatati in ceea ce ii priveste pe consumatori. Cu toate acestea, mai raman multe de facut, indeosebi in privinta serviciilor si a energiei. impreuna cu colegii mei din cadrul Comisiei Europene, ne straduim sa solutionam aceste aspecte, prin intermediul directivei privind conturile de plati, al pachetului privind "un continent conectat" sau prin inlesnirea schimbarii furnizorilor."
Tabloul de bord al pietelor de consum din 2014:
Tabloul de bord al pietelor de consum analizeaza performanta a 52 de piete de consum, de la piata autovehiculelor de mana a doua la piata serviciilor de cazare in timpul concediului. Pietele sunt clasificate in urma punctajelor acordate de consumatori, intr-un sondaj desfasurat la nivelul intregii UE 1, pe baza a 4 criterii: comparabilitatea ofertelor, increderea in intreprinderi, probleme si reclamatii si gradul de satisfactie in ceea ce priveste intreprinderile. Concluziile principale sunt urmatoarele:
Performanta pietelor se imbunatateste: Conform evaluarii globale, performanta pietelor 2, in toate tarile si in ceea ce priveste toate pietele, a cunoscut o usoara ameliorare intre 2012 si 2013. Acest lucru confirma tendinta observata incepand cu 2010, desi diferentele de la piata la piata si de la tara la tara persista.
Pietele de marfuri functioneaza mult mai bine decat pietele de servicii, cu toate ca discrepantele au fost treptat reduse. Comparativ cu 2012, unele dintre pietele cu performantele cele mai slabe, cum ar fi piata combustibililor pentru autovehicule si cea a serviciilor feroviare, au cunoscut cea mai spectaculoasa imbunatatire.
Serviciile bancare constituie in continuare cel mai problematic sector, pietele produselor de investitii si ale imprumuturilor ipotecare situandu-se la coada clasamentului si cu mult sub media inregistrata de sectorul serviciilor. Dat fiind climatul economic actual, garantarea faptului ca serviciile financiare functioneaza in interesul consumatorilor reprezinta o componenta esentiala a politicii UE privind protectia consumatorilor.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(1 : in afara datelor furnizate de sondaj, tabloul de bord analizeaza si dispersia preturilor intre tarile din UE, reclamatiile colectate de organismele nationale competente in acest sens si datele disponibile privind siguranta.
2 : Indicele de performanta a pietei (Market Performance Index - MPI) are o scala de la 0-100.)
Pietele de telecomunicatii se situeaza mult sub medie in special in ceea ce priveste increderea consumatorilor, alegerea furnizorilor si gradul general de satisfactie al consumatorilor si inregistreaza cel mai mare numar de probleme si reclamatii dintre toate clusterele de piete. in schimb, punctajele pentru comparabilitate si usurinta de a schimba furnizorii sunt peste medie, ratele de schimbare a furnizorilor fiind cele mai ridicate dintre toate clusterele de piete. in septembrie 2013, Comisia a adoptat pachetul privind "un continent conectat", avand drept obiectiv eliminarea tarifelor de roaming pana in 2016 si imbunatatirea optiunilor consumatorilor in privinta furnizorilor de servicii de telecomunicatii.
Performantele pietelor utilitatilor publice, in special cele ale pietei energiei electrice si ale pietei gazului, sunt de asemenea cotate de consumatori ca fiind sub medie. in pofida recentelor imbunatatiri, pietele utilitatilor publice continua sa inregistreze rezultate slabe in ceea ce priveste comparabilitatea ofertelor, alegerea furnizorilor, usurinta de a schimba furnizorii si schimbarea efectiva a furnizorilor. Comisia colaboreaza cu principalele parti interesate pentru a creste transparenta ofertelor si a facturilor (in materie) de energie electrica, pentru a asigura accesul consumatorilor la propriile date de consum si pentru a facilita schimbarea furnizorilor.
Atat piata autovehiculelor de mana a doua, cat si piata combustibililor pentru autovehicule continua sa inregistreze rezultate mult sub medie. Recent a fost finalizat un studiu aprofundat al UE vizand piata combustibililor pentru autovehicule.
Principalele concluzii ale studiului privind combustibilii pentru autovehicule:
Studiul confirma faptul ca preturile combustibililor variaza in mod frecvent, in unele tari ele variind chiar de mai multe ori pe parcursul unei zile. Acest aspect este crucial in cazul unei piete in care deciziile de achizitionare/cumparare ale consumatorilor se bazeaza in principal pe oferta de pret. in unele state membre, site-urile web specializate in compararea preturilor au devenit asadar un instrument utilizat de organismele de reglementare cu intentia de a spori transparenta preturilor. Studiul evidentiaza indeosebi cazul Austriei, tara in care toti comerciantii care vand cu amanuntul combustibil trebuie sa notifice modificarea preturilor, legislatia relevanta permitand o singura crestere a preturilor pe zi. Acest lucru a asigurat o mai buna transparenta a preturilor pentru consumatori si a dus la scaderea preturilor cu pana la 2,5% in cazul motorinei si cu 3,6% in cazul benzinei de la introducerea reglementarii in materie de stabilire a preturilor.
Etapele urmatoare
Date fiind concluziile acestui tablou de bord, serviciile Comisiei vor lansa doua studii de piata aprofundate: un studiu de piata privind vanzarea cu amanuntul a energiei electrice si un studiu comportamental menit sa duca la citirea si la o intelegere mai buna de catre consumatori a termenilor si conditiilor. Studiul privind vanzarea cu amanuntul a energiei electrice va ocaziona comparatii cu concluziile unui studiu precedent (2010) privind piata in cauza si va examina impactul punerii in aplicare a reglementarilor celui de-al treilea pachet privind energia. Cel de-al doilea studiu va investiga (prin intermediul unei analize comportamentale) diversele conditii care ar putea duce la cresterea disponibilitatii consumatorilor de a citi, precum si a capacitatii lor de a intelege, termenii si conditiile contractuale.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 30 martie - 03 aprilie 2009 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 03 - 07 august 2009 - Monitorul OficialA fost lansat Ghidul de concurenta pentru IMM-uri de catre Consiliul ConcurenteiNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialUltimele articole
Noutati legislatie fiscala 7 - 11 septembrie 2009 - Monitorul OficialArticole similare
Decuplarea sprijinului agricol din fonduri europene. De ce e invinovatita ComisiaMinistrii din UE s-au reunit pentru a gasi solutii privind revigorarea economieiTimbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?COMISIA EUROPEANA are vesti bune pentru RomaniaCodul fiscal a devenit mingea de bataie a politicienilorUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
Scaderea preturilor nu trebuie vazuta ca o deflatie. Explicatii Mugur IsarescuBNR: Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate CONSUMATORIlor va fi publicat pe 2 maiCONSUMATORIi vor suporta costurile TVAStudiu GfK: Indicatorii arata valori negative. CONSUMATORIi nu cred in cresterea economicaOrdonanta 50 privind creditele a intrat in vigoareUltimele articole
Aparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CProiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulControale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizatAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"