Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Facturarea unor produse aferente societatii agricole

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 02 Aug. 2011
Tags: oug 49/2011, tva, codul fiscal, factura

Orice antreprenor trebuie sa cunoasca atat normele legislative in vigoare, cat si cele mai recente modificari pentru a functiona in permanenta in conformitate cu legea. Astfel, noile modificari in


Orice antreprenor trebuie sa cunoasca atat normele legislative in vigoare, cat si cele mai recente modificari pentru a functiona in permanenta in conformitate cu legea. Astfel, noile modificari in ceea ce priveste taxarea inversa au dus, cum era de asteptat, si la neintelegeri legate de intocmirea facturilor. In acest sens, poate fi data ca exemplu o societate agricola care livreaza anumite produse pe baza de aviz inainte de data de 31.05.2011, astfel ca factura urmeaza sa fie intocmita dupa data intrarii in vigoare a taxarii inverse. Cum va proceda societatea in aceasta situatie? Va fi factura respectiva intocmita cu sau fara TVA?

Inainte de toate, trebuie mentionat ca avizul de insotire trebuie urmat de intocmirea facturii pana la data de 15 a lunii urmatoare a celei in care s-a efectuat livrarea. Desi prin art. 155 alin. 1 din Codul fiscal se precizeaza faptul ca factura se emite pana pe data de 15, data facturii este data livarii. De exemplu, daca bunurile s-au livrat prin aviz pe data de 23.05.2011, factura poate fi emisa faptic pana pe data de 15 iunie 2011 inclusiv, dar data facturii nu trebuie sa depaseasca data de 31.05.2011 inclusiv, astfel incat raportarea operatiunii sa se efectueze prin decontul aferent lunii mai 2011 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27.06.2011. Astfel, daca livrarea s-a efectuat in luna mai 2011 sau anterior lunii mai, factura nu poate fi emisa cu o data din luna iunie 2011, prin aplicarea masurilor de simplificare.

In continuare, trebuie retinut ca pentru emiterea facturii va fi respectat regimul de impozitare in vigoare la data la care intervine faptul generator. Acest aspect este reglementat prin art. 134 din Codul fiscal alin. (4) din care rezulta faptul ca regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator.

In plus, prin alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca pentru operatiunile enumerate la art. 160, regimul aplicabil este cel de la data la care intervine exigibilitatea taxei. Exigibilitatea taxei intervine la data faptului generator iar faptul generator este data livrarii. Din acest motiv, se considera ca pentru bunurile livrate in luna mai 201, factura trebuie emisa fara aplicarea masurilor de simplificare asa cum ar fi trebuit emisa la data livrarii bunurilor. Deci, chiar daca este emisa cu intarziere, de exemplu in luna iulie 2011, factura trebuie emisa prin colectarea TVA.

Nu in ultimul rand, se va avea in vedere ca aceste masuri de simplificare nu se aplica pentru orice planta tehnica. Prin OUG 49/2011 se reglementeaza in mod expres faptul ca masurile de simplificare se aplica numai pentru:

- anumite categorii de cereale si plante tehnice strict reglementate prin art. 160 alin. 2 lit. c) din Codul fiscal. De exemplu, masurile de simplificare se aplica doar pentru semintele de floarea-soarelui cod 1206 00 din nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun;
- tranzactiile intre doua persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei inregistrate in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Facturarea unor produse aferente societatii agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016