keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Plata arendei si aplicarea taxarii inverse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2011
Tags: arenda, tva, oug 49/2011

Cum poate actiona o societate agricola care detine terenuri in arenda de la persoane fizice si juridice in momentul in care se emit facturile pentru produsele aferente? In conditiile in care plata ...



Cum poate actiona o societate agricola care detine terenuri in arenda de la persoane fizice si juridice in momentul in care se emit facturile pentru produsele aferente? In conditiile in care plata arendei se face in natura, sunt aceste facturi emise cu TVA sau se va aplica taxarea inversa? Toate acestea reprezinta intrebari ale caror raspunsuri sunt primite cu interes de multi antreprenori din acest domeniu.

Legea prevede ca taxarea inversa se aplica doar  pentru urmatoarele tipuri de cereale si plante tehnice, strict reglementate prin OUG 49/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003  privind Codul fiscal si a altor prevederi financiar-fiscale:

a) cereale - grau dur, alac (Triticum spelta), destinat insamantarii, grau comun destinat insamantarii, alt alac (Triticum spelta) si grau comun, nedestinate insamantarii, secara, orz, porumb, boabe de soia, chiar sfaramate;

b) plante tehnice - seminte de rapita sau de rapita salbatica, seminte de floarea-soarelui, sfecla de zahar.
 
Potrivit art 160 alin 1 din Codul fiscal, conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153. In plus, conform pct 82 alin (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, taxarea inversa se aplica doar pentru:

-livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii -locul livrarii sau locul prestarii are loc  in Romania conform art. 132, respectiv art. 133 din Codul fiscal,
- sunt operatiuni taxabile conform titlului VI din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste plata in natura a arendei, trebuie mentionat ca aceasta nu reprezeinta un schimb de bunuri contra servicii, ci doar o solutie de stinere a unei obligatii de plata rezultata din contractul de arendare incheiat intre parti.

Astfel, plata arendei in natura este echivalenta cu livrarea de bunuri pentru care trebuie emisa factura cu TVA colectata cu cota standard TVA de 24%, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, sau cu taxare inversa in situatia indeplinirii conditiilor pentru aplicarea masurilor de simplificare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016