Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asistenta tehnica la instalarea programelor vandute cu licenta. Cum facem incadrarea in categoria microintreprinderilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, programe licenta, categoria microintreprinderilor, microintreprindere

Analizam mai jos cazul unei societati care vinde licente de utilizare a unui program de contabilitate. Pe langa vanzarea licentelor, pentru o parte din clienti, sunt facturate si servicii de asistenta in implementarea si utilizarea programului. Com vedea astfel in ce masura serviciile de asistenta in implementarea si utilizarea programului de contabilitate pot fi considerate "servicii de consultanta" in sensul art 112^2 alin.(6) din Codul fiscal. De asemenea, vom stabili daca societatea este obligata sa schimbe regimul de impozitare (sa plateasca impozit pe profit) in conditiile facturarii serviciilor de asistenta.


In acest sens, precizam ca asa cum se specifica la pct. 1 teza a doua din Normele metodologice date in aplicarea Titlului IV1 din Codul fiscal incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. Distinctia intre consultanta (ce include sfaturi, recomandari, opinii etc.) si asistenta tehnica (ce implica si activitati fizice) este destul de greu de facut, dar trebuie in vedere finalitatea si modalitatea in care furnizat serviciul in cauza.

Spre exemplu, daca societatea acorda asistenta in implementarea si utilizarea programelor instalate cu ajutorul licentelor vandute, serviciul apare ca un serviciu de asistenta acordat odata cu marfa (licenta) vanduta, accesoriu activitatii de baza.

In schimb, daca societatea ar acorda unui client recomandari in ceea ce priveste dotarea IT, atunci serviciul ar apare ca un serviciu de consultanta.

Prin urmare, asistenta in implementarea si utilizarea programelor (licentelor) vandute nu este considerata "servicii de consultanta" care sa oblige societatea sa schimbe regimul de impozitare de la microintreprinderi la impozit pe profit.

Pentru a intari acest tratament fiscal este recomandabil ca societatea sa aiba un formular de comanda-contract pentru vanzarea de licente, care sa aiba optiunea "asistenta instalare si utilizare" ce poate fi bifata in functie de optiunile clientilor.

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asistenta tehnica la instalarea programelor vandute cu licenta. Cum facem incadrarea in categoria microintreprinderilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016