Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Normele Codului fiscal vor fi modificate in curand, conform unui proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
De la 1 ianuarie 2018, regimul fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, a fost revizuit prin introducerea de prevederi privind limitarea acestor cheltuieli, in limita unui plafon din valoarea creantelor instrainate, scrie theexperts.ro.
Prin introducerea prevederilor Capitolului III, Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, s-au adus modificari regimului de deducere la calculul rezultatului fiscal a cheltuielilor cu dobanzile si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic. Mai exact, s-a modificat regula de limitare a nivelului cheltuielilor pe care contribuabilul are dreptul sa le deduca intr-un an fiscal.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Conditiile de incadrare a persoanelor juridice romane in categoria microintreprinderilor au fost modificate, astfel:
- majorarea nivelului veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
- eliminarea conditiei privind realizarea veniturilor din consultanta si management in proportie de 20% din veniturile totale;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- eliminarea activitatilor pentru care contribuabilii nu aplicau acest sistem de impunere (activitati in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, al jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale).
Impozitul pe venit
Prin OUG nr. 79/2017 se implementeaza masuri fiscale care necesita modificarea, completarea, precum si corelarea normelor metodologice actuale, dupa cum urmeaza:
- Reducerea cotei de impozit pe venit pentru anumite venituri de la 16% la 10% sau de la 10% la 7% in cazul stabilirii platilor anticipate efectuate in contul impozitului anual pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala.
- Modificarea nivelului deducerii personale de la 300 lei, la 510 lei este necesara actualizarea referintelor din normele metodologice legate de acest nivel.
- Modificarea regimului fiscal referitoare la deducerea CASS din baza de calcul a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, precum si in cazul veniturilor din pensii sau/si a diferentelor de pensii acordate, potrivit theexperts.ro.
Puteti consulta toate modificarile din Codul fiscal aici!
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regim TVA la export. Intocmirea facturilor in cazul a trei societatiPrestatori in afara Romaniei. Totul despre declararea serviciilor prestate in tara!Care sunt obligatiile fiscale ale sucursalei din Romania a unei persoane juridice nerezidente?Ce declaratii mai avem de depus in noiembrie 2014?Veniturile din dobanzi la depozite obtinute pana la 1 iulie nu vor fi impozitateUltimele articole
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleArticole similare
Impozitarea majorata a cladirilor isi arata primele efecte: 50.000 rapoarte de evaluare intocmite de la 1 ianuarieMasurile propuse trebuie sa fie sustenabile si credibileNoul COD FISCAL, legea redeventelor si legea minelor. Noutatile dezbatute saptamana viitoareCriterii de risc pentru acordarea codului de TVA – proiect de modificare a normelor Codului FiscalFormulare ANAF septembrie 2013. Ce declaratii depunem si la ce termen?Ultimele articole
Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Articole similare
Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovImpozitul pe dividende in 2018Noul Cod Fiscal faciliteaza plata datoriilor acumulate de firmeModificari ale Codului fiscal ce intra in vigoare incepand cu data de 1 NOIEMBRIE 2023Conferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"