keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli de protocol efectuate de microintreprinderi. Implicatii din punct de vedere TVA si impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: cheltuieli, protocol, impozit pe venit, microintreprindere

O societate inregistrata in scopuri de TVA si platitoare de impozit pe microintreprindere aduce la contabilitate bonuri (cu C.I.F inscris pe ele) de la restaurant aferente unei intalniri cu clientii societatii (intalnirea in care s-au purtat discutii referitoare la serviciile oferite de firma si eventuale negocieri). Se poate deduce TVA de pe bonul fiscal/factura (dupa caz)? Cheltuielile de protocol sunt deductibile? Ce documentatie ar trebui intocmita astfel incat sa se poata deduce cheltuiala si TVA?

In cele ce urmeaza vom vedea care este raspunsul oferit de specialistul nostru, expert contabil - Constanta Cina Sopon.
 
O societate platitoare de impozit pe venit microintreprinderi poate angaja cheltuieli de protocol in scopul desfasurarii activitatii sale economice.
 
Implicatii din punct de vedere TVA:
 
Chiar daca societatea este microintreprindere, tratamentul TVA pentru cheltuielile de protocol sunt aceleasi ca la o societate platitoare de impozit pe profit.
 
Astfel, in cazul meselor la restaurant/la cofetarie oferite gratuit partenerilor de afaceri, TVA aferenta este integral deductibila in conformitate cu prevederile art. 297 alin. 5 si art. 304 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal cu respectarea conditiilor de justificare a actiunilor de protocol.
 
In acelasi timp, nu exista un plafon pentru colectarea TVA potrivit prevederilor art. 271 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal si pct. 8 alin. (8) din Codul fiscal conform carora NU este asimilata prestarii de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol, in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile. Situatia este asemenatoare si in situatia bunurilor oferite partenerilor de afaceri prin protocolul intern sub forma de apa, cafea, suc si alte asemenea, nefiind vorba de oferirea de cadouri.
 
Daca este vorba de achizitii de bauturi alcoolice si produse din tutun consumate in cadrul actiunilor de protocol, TVA aferenta acestor achizitii nu va putea fi deloc dedusa in conformitate cu cele prevazute la art. 297 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal.
 
Justificarea actiunilor de protocol ca fiind in interesul desfasurarii activitatii economice:
 
Pentru justificarea scopului achizitiilor este nevoie de un referat/o decizie interna care sa cuprinda date informative cu privire la actiunea de protocol desfasurata, aprobate de administratorul societatii prin care se mentioneaza scopul intalnirii cu partenerii (in vederea realizarii activitatii economice) si eventuale negocieri, prezentare de servicii sau alte asemenea.
 
Implicatii din punct de vedere impozit pe venit microinteprinderi:
 
Avand in vedere faptul ca societatea nu este platitoare de impozit pe profit, nu se poate vorbi despre o cheltuiala ca fiind nedeductibila (impozitul se plateste pe venit).

Pentru a fi acceptata la scaderea din profitul contabil (cu implicatii in plata impozitului pe dividende) pentru aceste cheltuieli de protocol trebuie respectata conditia de justificare a efectuarii lor pentru desfasurarea activitatii economice, si nu in scopuri personale ale administratorilor/directorilor, caz in care pot fi asimilate chiar ca si avantaje in natura supuse impozitelor pe veniturile din salarii si asimilate acestora.
 
Se intocmesc referte/decizii interne conform celor prezentate mai sus si, desigur, cheltuielie trebuie sa fie efectuate intr-o limita rezonabila.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016