Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mese de protocol. Cum va proceda societatea pentru a obtine deducerea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, hg 1071/2012, drept deducere, actiuni de protocol, nerezidenti, prestari servicii

Analizam cazul unei societati comerciale cu parteneri de afaceri nerezidenti carora le ofera mesa de protocol. Avand in vedere prevederile art 128 alin 8 din Codul Fiscal, vom vedea ce documente trebuie sa intocmeasca astfel incat TVA-ul aferent facturilor privind mesele servite sa fie deductibil.


Solutia consultantului:

Indiferent de faptul ca partenerii de afaceri sunt persoane rezidente sau nerezidente, societatea din Romania trebuie sa justifice efectuarea cheltuielilor respective in scop de protocol. In opinia noastra, avand in vedere faptul ca oferirea unei mese de protocol nu este de natura unui cadou, operatiunea nu se incadreaza in prevederile art. 128 alin. (8), fiind operatiune de natura prestarilor de servicii.
 
Suma de 100 lei reglementata prin HG 1071/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, publicata in M.Of. nr. 753 din 8 noiembrie 2012 se refera doar la cadourile oferite in cadrul actiunilor de protocol, fara a se referi la tratatiile efectuate in cazul unei astfel de actiuni. Prin Codul fiscal, cadoul este definit drept "unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.".

In situatia in care aceste actiuni de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, valoarea serviciilor respective nu reprezinta operatiune asimilata unei prestari de servicii cu plata conform prevederilor art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal astfel incat sa fie obligatorie colectarea TVA prin emiterea unei autofacturi:

"(5) Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:

 a) … sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin norme;"

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 7 alin. (7) din normele de aplicare ale acestui articol: " In sensul art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata …. sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 6 alin. (10) lit. a).

Prevederile pct. 6 alin. (10) lit. b) se aplica in mod corespunzator pentru utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau pentru prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat.".

Astfel, pentru aceste servicii oferite gratuit, respectiv oferirea unei mese la restaurant, se exercita integral dreptul de deducere a TVA, fara ca suma TVA sa fie limitata la deducere in situatia depasirii plafonului in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Suma deductibila aferenta serviciilor prestate gratuit prin oferirea unei mese la restaurant nu poate fi dedusa in situatia in care nu se poate justifica faptul ca aceste cheltuieli sunt efectuate in legatura directa cu activitatea firmei care le-a inregistrat in evidenta contabila si fiscala.

Pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol cu partenerii de afaceri, este recomandabil ca responsabilul cu organizarea acestei actiuni sa intocmeasca un referat prin care motiveaza necesitatea acestei actiuni, dar fara a nominaliza persoanele participante. In acest caz, este recomandabil sa se mentioneze doar scopul actiunii, de exemplu:

-    discutii privind imbunatatirea modului de derulare a contractelor deja existent;
-    purtarea tratativelor pentru continuarea derularii contractului incheiat pentru o anumita perioada de timp;
-    extinderea afacerii pe noi piete de desfacere a produselor;
-    mentinerea relatiilor comerciale;

Referatul respectiv trebuie supus aprobarii conducerii societatii pentru efectuarea cheltuielilor respective, confirmand astfel ca actiunea de protocol se desfasoara in scopul sustinerii activitatii economice.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mese de protocol. Cum va proceda societatea pentru a obtine deducerea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016