Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectarea regimului de taxare pentru prestari intracomunitare de servicii | Caz practic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: corectarea regimului de taxare, prestari intracomunitare, cod de tva, facturi, invoice, hg 1071/2012

O societate a emis anul trecut catre o fundatie din Austria invoice-uri lunare pentru serviciile prestate de societate. Necomunicandu-se niciun cod de TVA (in ianuarie 2012 nu era inregistrata ca platitor de TVA), facturile au fost facute aplicandu-se TVA 24%, TVA colectat si platit statului roman. In ianuarie 2013, fundatia trimite instiintarea ca din septembrie 2012 s-a inregistrat in scopuri de TVA in Austria si a comunicat codul de TVA. In ianuarie 2013 a solicitat si stornarea facturilor emise pentru perioada septembrie-decembrie 2012. Vom stabili in ce masura este corect ca societatea din Romania sa storneze, sa le refaca fara TVA 24% in ianuarie 2013 si sa le declare in 390 din luna ianuarie 2013.



Solutia consultantului:

Consider ca aceasta corectie nu mai poate fi efectuata incepand cu data de 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a HG 1071/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 . Practic, prin acest act normativ s-a exclus aceasta posibilitate de corectie reglementata anterior prin normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) de la pct. 13 alin. (9) dupa cum urmeaza:

"Daca beneficiarul, care este stabilit in alt stat membru decat Romania, nu comunica un cod valabil de TVA, si/sau prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133, in functie de natura serviciului. Totusi, in situatia in care ulterior emiterii facturii de catre prestator, beneficiarul comunica un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , respectiv va considera ca operatiunea nu este impozabila in Romania, fiind impozabila la locul unde este stabilit beneficiarul, daca beneficiarul poate face dovada ca avea calitatea de persoana impozabila in momentul in care taxa a devenit exigibila. Dovada consta intr-o confirmare oficiala a autoritatii fiscale din statul membru in care beneficiarul este stabilit. In cazul reconsiderarii locului prestarii serviciului, prestatorul aplica prevederile art. 159 din Codul fiscal . ".
 
Asa cum rezulta si din normele metodologice de aplicare ale art. 159, la pct. 81^2. alin. (2) efectuarea corectiei facturii este reglementata doar in situatia operatiunilor scutite cu drept de deducere TVA reglementate prin art. 143, 144 sau 144^1, fara a fi reglementata si pentru operatiunile neimpozabile de la art. 133 din Codul fiscal:

" In situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal , aceasta poate corecta facturile emise, potrivit art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate."


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectarea regimului de taxare pentru prestari intracomunitare de servicii | Caz practic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016