Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA cursuri. Cum pot fi incluse in categoria celor scutite fara drept de deducere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, cursuri, drept deducere, scutire tva, servicii, codul fiscal, fara drept de deducere

In situatia in care societatile comerciale presteaza cursuri pentru alte unitati (scoli, gradinite etc.), facturate lunar catre asociatiile de parinti, se va stabili daca aceste servicii sunt purtatoare de TVA sau pot fi incluse in categoria celor scutite fara drept de deducere (art.141 CF).Apreciem ca serviciile prestate de societatea Dvs. nu se incadreaza la catogoria operatiunulor de la art.141 alin. Lit. f din Codul fiscal, respectiv sa beneficieze de scutire de TVA fara drept de deducere, deoarece:

-    societatea nu este considerate unitate de invatamant conform Legii invatamantului nr. 84/1995;
-    cursurile nu se refera la formarea profesionala a adultilor, societatea fiind autorizata in acest sens;
-    activitatea pe care o desfasoara societatea de Dvs. Nu se inscrie printre activitatile pentru care este valabila scutirea de TVA;

Redam mai jos prevederile art 141 alin.1 lit f si pct.25^1 din Normele metodologice de aplicare a art.141 alin.2 lit f:

"(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:

f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate;"

25^1.

(1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare, precum si de Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru activitatea de perfectionare profesionala.

Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesionala prestate de furnizorii de formare profesionala in baza contractelor de parteneriat incheiate cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici in baza art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarilor publici.

(2) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplica pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plata de scoli, universitati sau orice alta institutie de invatamant pentru alte persoane. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-287/00.

(3) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formarea profesionala a adultilor, prestarea de servicii de examinare in vederea obtinerii accesului la serviciile educationale sau de formare profesionala a adultilor.

 (4) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabila pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor, destinate activitatii scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal."
 
Totodata consideram ca activitatea desfasurata de societatea Dvs. indeplineste toate conditiile pentru a fi considerata operatiune impozabila, conform art.126 din Codul fiscal.

In consecinta, opinia noastra este ca serviciile vor fi purtatoare de TVA.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "TVA cursuri. Cum pot fi incluse in categoria celor scutite fara drept de deducere?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016