Tags: zile libere pentru vaccinare, vaccinare anti covid-19
A fost promulgata legea privind acordarea unei zile libere platite pentru fiecare doza de vaccin efectuata.
Legea prevede ca angajatii din sistemul privat si public care se vaccineaza anti-Covid19 pot beneficia, la cerere, de cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata.
Elevii si studentii care se vaccineaza anti-Covid19 vor primi o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, iar cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii profesionisti vor primi cate o zi de permisie.
Atentie! Drepturile se acorda pe baza adeverintei de vaccinare.
Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare ale zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
Legea NU se aplica retroactiv. Persoanele care sunt deja vaccinate nu mai pot primi zilele libere.
Articol unic. – Dupa articolul 21 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 21^1, cu urmatorul cuprins:
„Art. 21^1. - (1) Persoanele care se vaccineaza impotriva Covid-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
a) cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
(2) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (1) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberata potrivit legii. in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.
(3) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
(4) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (3) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare si a declaratiei pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani. in cazul familiilor monoparentale, in declaratia pe propria raspundere se va mentiona faptul ca parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind aloca?ia pentru sus?inerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare ale zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.?

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Iesire de la TVA prin optiune
Intrebare:
O societate platitoare de tva trimestrial, care aplica prorata, doreste ca incepand cu 01.04.2025 sa renunte la codul de tva, ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2025, societatea medicala nu mai presteaza serviciii purtatoare de tva (estetica/infrumusetare faciala). Societatea ramane pe cod CAEN de 8621, serviciile pe care le va presta incepand cu 01.04.2025 fiind strict legate de medicina generala. Practic, societatea a obtinut codul de tva strict ca urmare a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitate costuri indatorare
Intrebare:
Suntem un institut national de cercetare dezvoltare (INCD).
La 31.12.2024 se prezinta urmatoarele cifre ipotetice:
- Total venituri, din care: 10.000.000
- venituri financiare, din care 10.000
- venituri dobanzi disponibil banci 9.100
- venituri diferente curs creante/datorii 900
- Total cheltuieli, din care: 15.000.000
- cheltuieli financiare, din care: 35.000
- cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe constructii
Intrebare:
Avem un parc fotovoltaic, va rugam sa ne specificati daca trebuie sa ma declar ca platitor de taxa pe stalp. Daca da, la ce se aplica? Care e baza de impozitare?
Trebuie sa depun 700 pana-n 31.03.? Sau cand depun declaratia 100 in mai, ma inregistrez atunci?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cost realizare cladire in regie proprie
Intrebare:
Taxe constructie cladire depozit in regie proprie. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie contabilizate taxele platite catre primarie (pentru autorizatia de constructie) si catre Inspectoratul Judetean de Constructii. Se poate folosi contul 231? In acest caz, valoarea procesului verbal de receptie a cladirii va trebui sa includa si aceste taxe? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA la factura pentru despagubire
Intrebare:
Compania noastra a comandat bunuri in vederea achizitionarii, de la un furnizor din afara UE, trasportul fiind in sarcina noastra.
Furnizorul a facturat expediat bunurile, care s-au pierdut pe traseul pana la intrarea in tara.
Totusi, furnizorul a trebuit sa fie platit, deoarece si-a respectat partea de intelegere.
Dupa investigatii, firma de curierat a recunoscut ca a pierdut bunurile si ne accepta o factura de recuperare a pagubei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<