keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie de servicii intracomunitare cu TVA. Inregistrare factura cu TVA din UK

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 390, decont de tva

"Un dealer auto, persoana juridica romana, platitoare de TVA, are cod EORI. Am descarcat un soft de navigatie pentru auto firma mijloc fix de pe un site din UK, soft care permite conectarea auto prin wifi la diferite dispozitive. La achizitia softului de pe site, nu am avut posibilitatea in aplicatie sa introducem codul de TVA. Ne-au solicitat datele firmei, dar nu era camp pentru codul de TVA.

Ca urmare, am primit o factura de la firma din UK cu valoarea softului 29 lire tva 20 % (cota UK) 5.8 lire = 34.8 lire, suma achitata cu cardul firmei.

Desi am incercat sa le comunicam pe email codul de TVA si rugamintea sa emita factura fara TVA, raspunde un robot si nu am obtinut cele solicitate.
 
Cum inregistram factura cu TVA din UK? Cum clasificam serviciul achizitionat si TVA in Decontul de TVA si in Declaratia 390? Avem obligatia platii si declararii impozitului pe venitul nerezidentilor?"
 

Raspunsul specialistului


Pentru aceasta achizitie intracomunitara de servicii aveti obligatia de a aplica TVA in Romania prin masura taxarii inverse (4426=4427) care se declara in Jurnalul de cumparari, Jurnalul de vanzari, in decontul de TVA (300)  si in declaratia recapitulativa 390 VIES. In acest caz, taxarea inversa se efectueaza la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor, inclusiv cu TVA din UK.
 
Pentru recuperarea TVA platita in UK si nedatorata, se mai incerca in continuare sa luati legatura cu furnizorul, acesta sa storneze factura initiala si sa emita o noua factura fara TVA, urmand ca societatea din UK sa va returneze TVA platita.
Daca furnizorul nu este de gasit si implicit nu se corecteaza factura de servicii, nu puteti recupera TVA si sunteti obligati sa declarati factura in decontul de TVA (300) la rd. 7, 7.1 si rd.20, 20.1 si in declaratia recapitulativa 390 VIES cu cod S.
 
Din punct de vedere al Impozitului pe veniturile realizate de nerezidenti din Romania, achizitia serviciului electronic nu se incadreaza la redevente, asa cum sunt definite acestea la art. 7 din Codul fiscal.
Pentru aceasta achizitie, sunt aplicabile prevederile lit. c) a alin. (2) de la acest articol:  
                                         
Art. 7 - Definitii arata:
2) Nu se considera redeventa in sensul prezentei legi; (…..)                                                                         
c) platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vanzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie;
 
In aceasta situatie, nu trebuie sa calculati, sa retineti si sa virati impozit pe venituri nerezidenti prevazut la art. 223 "Venituri impozabile obtinute din Romania" din Codul fiscal, nefiind vorba despre o redeventa, aspect stipulat la lit. d) a alin. (1) de la art. 223 “Venituri impozabile obtinute din Romania”:
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
d) redevente de la un rezident;

Situatia este explicitata la pct. 2 alin. (5) din Normele de aplicare ale art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, astfel:
 
"(5) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Acelasi rezultat se aplica si pentru drepturi de retea sau site, in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului."

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016