Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a publicat recent, pe site-ul oficial, un ghid de completare si transmitere a Registrului General de Evidenta a Salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor.
1. Modificarea elementelor privind norma (1)
In cazul in care, anterior reducerii timpului de munca, norma contractului de munca era Norma intreaga, se opereaza modificarea valorii Tip norma din Norma intreaga in Cu timp partial si completarea informatiilor suplimentare necesare precizarii normei:
Tip interval repartizare (Ore/zi, Ore/saptamana sau Ore/luna) si Timp munca (numar ore de lucru stabilit – pe zi, pe saptamana sau pe luna
1. Modificarea elementelor privind norma (2)
In cazul in care, anterior reducerii timpului de munca, norma contractului de munca era norma Cu timp partial, se opereaza modificarea valorilor informatiilor care precizeaza norma: Tip interval repartizare (Ore/zi, Ore/saptamana sau Ore/luna) si Timp munca (numar ore de lucru stabilit – pe zi, pe saptamana sau pe luna) in sensul reducerii timpului de munca efectiv lucrat.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
2. Explicitarea modificarii de contract
In vederea evidentierii reducerii timpului de munca in temeiul OUG 132/2020, veti explicita modificarile de contract operate, prin completarea textului “REDUCERE TIMP MUNCA OUG 132/2020” in campul Alte detalii.
3. Inregistrarea salariului de baza lunar brut diminuat
Inregistrarea salariului de baza lunar brut diminuat se face prin completarea salariului de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.
Atentie! Nu se inregistreaza indemnizatia prevazuta de OUG nr. 132/2020, art. 1, alin. (4) de care beneficiaza salariatii afectati de masura de reducere a timpului de munca.
4. Inregistrarea datei de la care se aplica reducerea timpului de munca
Inregistrarea datei de la care se aplica reducerea timpului de munca se realizeaza prin completarea campului Data la care produce efecte
5. Generarea si transmiterea registrului aferent modificarilor operate
Dupa ce v-ati asigurat ca ati completat datele in mod corespunzator, generati registrul cu modificarile aferente inregistrarii reducerii timpului de munca si transmiteti registrul astfel modificat, cel tarziu in ziua anterioara datei de la care se aplica masura de reducere a timpului de munca.
II. INREGISTRAREA SI TRANSMITEREA INCETARII REDUCERII TIMPULUI DE MUNCA
1. Modificarea elementelor privind norma (1)
In cazul in care, anterior reducerii timpului de munca, norma contractului de munca era Norma intreaga, se opereaza modificarea valorii Tip norma din Cu timp partial in Norma intreaga si se revine la valoarea pentru Durata timp munca anterioara reducerii timpului de munca.
1. Modificarea elementelor privind norma (2)
In cazul in care, anterior reducerii timpului de munca, norma contractului de munca era norma Cu timp partial, se opereaza modificarea valorilor informatiilor care precizeaza norma: Tip interval repartizare (Ore/zi, Ore/saptamana sau Ore/luna) si Timp munca (numar ore de lucru stabilit – pe zi, pe saptamana sau pe luna), in sensul revenirii la valoarea anterioara reducerii timpului de munca, a timpului de munca efectiv lucrat.
2. Explicitarea modificarii de contract
In vederea evidentierii incetarii reducerii timpului de munca in temeiul OUG 132/2020, veti explicita modificarile de contract operate, prin completarea textului “INCETARE REDUCERE TIMP MUNCA OUG 132/2020” in campul Alte detalii.
3. Inregistrarea salariului de baza lunar brut restabilit
Inregistrarea salariului de baza lunar brut restabilit se face prin completarea salariului de baza brut anterior reducerii timpului de munca4. inregistrarea datei de la care care inceteaza reducerea timpului de munca inregistrarea datei de la care inceteaza reducerea timpului de munca se face prin completarea campului Data la care produce efecte5. Generarea si transmiterea registrului aferent modificarilor operate.
Dupa ce v-ati asigurat ca ati completat datele in mod corespunzator, generati registrul cu modificarile aferente inregistrarii incetarii reducerii timpului de munca si transmiteti registrul astfel modificat.
IMPORTANT!
In sistemul privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor, perioada de timp pentru care se aplica masura de reducere a timpului de lucru este determinata de datele calendaristice care sunt completate in campul Data la care produce efecte in cursul modificarii de contract pentru inregistrarea reducerii timpului de lucru, respectiv pentru inregistrarea incetarii reducerii timpului de lucru.
In consecinta, se recomanda acordarea unei atentii deosebite completarii corecte a acestor informatii.
Pentru a vedea GHIDUL, click AICI.
Sursa: ANOFM
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Somaj tehnic VS. REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU. Studiu de cazGuvernul a adoptat un nou OUG prin care a reglementat posibilitatea reducerii timpului de munca si acordarea unor indemnizatii pentru zilieri si sezonieriPlata a 41,5% din salariu si indemnizatia de 75% pentru REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU ar putea fi prelungite pana la 30 IUNIE 2021 (Proiect de Ordin MMPS)Legea Kurzarbeit a fost promulgata de Presedinte! Angajatorii pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu 80%Sprijinul financiar pentru REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleUltimele articole
Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitateFirmele care aplica Kurzarbeit de la 1 iunie 2022 NU pot beneficia de alte facilitati fiscaleInstructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022Guvernul a aprobat reintroducerea SOMAJULUI TEHNIC in 2022 pentru angajati si profesionistiAplicare Kurzarbeit. Angajatorii trebuie sa indeplineasca 2 conditii obligatorii pentru a beneficia de masuraArticole similare
Reminder ITM! Sprijin financiar pentru zilieri, conform OUG 132/2020Angajati aflati in telemunca. Se poate acorda salariatilor suma de 400 de lei pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile sau cu achizitia de mobilier?Legea 282/2020 aproba OUG 132/2020 privind unele masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilorAplicatia REVISAL a fost actualizata! Acum poate fi introdus si contractul de munca temporara cu clauza de telemuncaCe trebuie sa stii despre Declaratia 112Ultimele articole
Firmele care aplica Kurzarbeit de la 1 iunie 2022 NU pot beneficia de alte facilitati fiscaleAplicare Kurzarbeit. Angajatorii trebuie sa indeplineasca 2 conditii obligatorii pentru a beneficia de masuraGuvernul completeaza OUG 132/2020. Noi categorii de beneficiari pentru masurile de sprijinTOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiCum a fost modificat OUG 132/2020 de Legea 58/2021. Salariatii afectati de Kurzarbeit NU pot efectua munca suplimentara la acelasi angajatorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"