Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Autoturisme achizitionate de o microintreprindere. Se vor inregistra cheltuielile in contabilitate pentru ambele masini?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2022
Autoturisme achizitionate de o microintreprindere. Se vor inregistra cheltuielile in contabilitate pentru ambele masini?
Tags: autoturisme, microintreprindere, impozit pe venit

Firma microintreprindere, neplatitoare de TVA, fara angajati, cu activitate de intermediere in comert, achizitioneaza pe firma 2 autoturisme, unul pentru deplasare in oras si unul pentru deplasarile in afara orasului, cu scopul eficientizarii consumului de combustibil. Este in regula sa se inregistreze cheltuielile cu ambele masini, daca ele sunt folosite alternativ? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit informatiilor prezentate retinem ca este vorba de o persoana juridica romana care are statut fiscal de microntreprindere si care aplica sistemul de impozitare prevazut de Titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Impozitul pe veniturile obtinute de microintreprinderi se determina prin aplicarea cotelor de 1% sau 3%, dupa caz, asupra bazei impozabile, din care se scad veniturile prevazute expres la art. 53.

Baza impozabila se refera numai la venituri fara sa se tina cont de cheltuielile inregistrate in evidenta contabila. Regula este ca toate inregistrarile sa respecte prevederile Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, reglementarile contabile in vigoare aprobate prin Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare si ale altor acte normative emise in aplicarea acestora (de ex. OMFP nr. 1802/2014 cu modificarile ulterioare).

Mentionam ca suportarea cheltuielilor efectuate de catre asociati/asociat care nu au si statut de angajati, se analizeaza la persoana fizica si se incadreaza la venituri din alte surse, prevazute la art. 114 din Codul fiscal pentru care, persoana juridica retine la sursa un impozit de 10% aplicat asupra sumei brute.

Este vorba de acele sume inregistrate in evidenta contabila a societatii cu intretinerea si utilizarea autoturismelor pentru alte activitati decat cele prevazute a se realiza de catre societate.

Conform dispozitiilor art. 116 alin. (1) beneficiarii veniturilor respective au obligatia sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Impozitul calculat si retinut de societate este impozit final.

Societatea va depune:

formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, pentru impozitul pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice.
formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat (art. 132 alin 2 din Codul fiscal).

In situatia in care autovehiculele sunt utilizate pentru activitatea firmei (inscrisa la registrul comertului) fapt ce rezulta din documentele justificative utilizate pentru inregistrarea in evidenta contabila, cheltuielile respective nu sunt considerate venituri obtinute de asociati/asociat, indiferent de modalitatea in care sunt folosite (una singura sau ambele, alternativ).

Este important de avut in vedere si dispozitiile art. 57 din Codul fiscal, care reglementeaza faptul ca societatea cu statut fiscal de microintreprindere trebuie sa tina evidenta amortizarii fiscale, potrivit art. 28 al titlului II.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Autoturisme achizitionate de o microintreprindere. Se vor inregistra cheltuielile in contabilitate pentru ambele masini?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016