Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Informam contribuabilii ca, in MonitorulOficial, Partea I, nr. 454/20.06.2014 a fost publicat Ordinul comun al ministrului Finantelor Publice si ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 741/365/2014 privind aprobarea Procedurii de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a modelului si continutului unor formulare.
Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judeca toresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Cererile de restituire a sumelor mentionate mai sus, depuse de contribuabili, se solutioneaza conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului transelor anuale aprobate la restituire.
Cererile de restituire a sumelor se depun de catre contribuabili la autoritatea obligata prin hotarare judecatoreasca sa efectueze restituirea, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin organele fiscale competente sau Administratia Fondului pentru Mediu, dupa caz.
Taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica (I.N.S.).
Procedura de restituire a sumelor prevazute la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri financiar-bugetare, in situatia in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala este obligata la restituirea acestora Contribuabilul care, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, are dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecatoresti, depune, in vederea restituirii, la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
o cerere al carei model este prevazut in Anexa nr. 2 la ordin.
Sumele se restituie, la cererea contribuabilului, persoana fizica sau juridica, in conformitate cu prevederile art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre organul fiscal competent, care reprezinta :
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
a) In cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
b) in cazul persoanelor fizice - organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal.
Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii.
La cererea de restituire se anexeaza, in vederea verificarii acestora, urmatoarele documente:
a) hotararea judecatoreasca executorie, in copie legalizata;
b) actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
Cererea de restituire, insotita de documentele mentionate mai sus, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent, prin compartimentul cu atributii de compensare/restituire, verifica in baza de date centralizata daca pentru autovehiculul indicat in cerere a fost restituit a /compensata suma solicitata la restituire. Dupa verificarea prealabila si in situatia in care se constata ca nu a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire de catre contribuabil, organul fiscal competent intocmeste Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari judecatoresti executorii, Referatul, precum si copii dupa cererea de restituire si documentele depuse de contribuabil vor fi transmise Administratiei Fondului pentru Mediu, care va stabili graficul transelor anuale aprobate la restituire.
Graficul transelor anuale aprobate la restituire stabilit de Administratiei Fondului pentru Mediu va fi comunicat organului fiscal si va cuprinde, in mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala, precum si cuantumul acestora.
Perioada de restituire pentru fiecare transa anuala din grafic este urmatoarea:
a) pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei comunicarii graficului, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent;
b) pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:
- pentru cererile de restituire depuse in primul se mestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia din urmatorii 4 ani;
- pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia din urmatorii 4 ani.
Contribuabilii vor primi din partea organului fiscal competent: graficul transelor anuale aprobate la restituire, decizia de solutionare a cererii de restituire, instiintare de restituire a unor sume stabilite prin hotarari judecatoresti, decizia privind compensarea obligatiilor fiscale, dupa caz si decizia de restituire a sumelor de la buget. in cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectueaza numai prin decontare bancara in contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, in cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat de acestia, fie in numerar, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea unor sume. Daca pana la restituirea integrala a sumelor intervin schimbari privind datele de identificare ale contribuabilului sau ale contului bancar mentionate in cerere, contribuabilul are obligatia de a instiinta organul fiscal competent de indata.
Atentie!
In situatia in care autoritatea obligata prin hotarare judecatoreasca sa efectueze restituirea este Administratia Fondului pentru Mediu, contribuabilii trebuie sa se adreseze acesteia in vederea punerii in aplicare a hotararii judecatoresti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 05-09 ianuarie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 26-30 ianuarie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialTimbrul de mediu va scuti de la plata taxei unele categorii autoUltimele articole
Tabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiNou comunicat privind restituirea taxei pe poluareTAXA DE POLUARE recuperata in instanta se plateste in 5 aniCe a declarat Rovana Plumb despre noua TAXA DE POLUARETimbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?Articole similare
Prescriptia dreptului de a cere restituirea accizelor. Care e procedura pe care o va urma societatea?Codul fiscal 2011 - Titlul VSolutia legala pentru restituirea taxelor platite la inmatriculareCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul I - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentiNoutati legislatie Fiscala 30 iunie - 04 iulie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Cum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVAProiect MFP: Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile nonprofitAu fost aprobate normele metodologice de restituire a sumelor reprezentand taxe de mediu pentru autoturisme si autovehiculeA fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculeANAF informeaza! Cum poate fi restituita taxa AUTO contribuabililorArticole similare
Titlul III Capitolul IICe include Ordonanta controversata, adoptata de GuvernImprumuturi primite de la filiala si raportarea imprumutului. Ce implicatii fiscale apar?Comision si dobanda aferenta unei scrisori de garantie bancara. Impozit nerezidenti. TVACalcularea bazei de impozitare pentru veniturile realizate in sistem realUltimele articole
Reminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaArticole similare
De ce se amana recuperarea taxei auto printr-o cerere depusa la ANAFDocumentatia necesara pentru calcul taxa auto 2012Proiect: Din 1 ianuarie 2026 rovinieta ar putea fi obligatorie doar pentru vehiculele de pana in 3,5 toneANAF supune dezbaterii publice proiectul privind taxa pentru EMISII POLUANTEDiferentele dintre taxa auto si timbrul de mediu se restituie. Vezi ce documente depui!Ultimele articole
Programul Prima masina pentru persoane fizice: Avans de 30%Puteti recupera taxa auto pe cale administrativa, fara procesOpinia consultantului: Procedura de restituire a taxei pe poluarePlatim mai mult la fondul de mediu. Ce a modificat Ministerul Mediului?Afla dispozitiile suspendate privind taxa pentru emisiile poluanteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"