Tags: program prima masina, modificare program prima masina, prima masina persoane fizice
Potrivit unui Proiect de Ordonanta, programul ''Prima masina'' va putea fi accesat si de persoanele fizice care au mai detinut un autovehicul nou, iar cei care doresc pot achizitiona chiar o masina ecologica, cu un avans de 25-30%.
Ministerul Finantelor Publice a publicat joi, 1 noiembrie, un proiect pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi. Noutatea este ca, daca pana in prezent una dintre conditii era ca persoanele fizice care acceseaza Programul "Prima masina" sa nu mai fi detinut in proprietate un autoturism nou, acum aceasta conditie a picat.
"Propunerile de modificare a OUG nr. 66/2014 (privind aprobarea programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, n.r.) vizeaza urmatoarele obiective: posibilitatea achizitionarii de catre beneficiarul programului a unui autovehicul nou, pe langa cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere interna), si a urmatoarelor tipuri de autovehicule, dupa cum urmeaza: autovehicul hibrid cu cel putin doua convertoare de energie diferite si doua sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, avand un pret de achizitie de maxim 100.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 25% din pretul de achizitie al autoturismului; autovehicul electric hibrid (…) in regim de functionare mixt, avand un pret de achizitie de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 30% din pretul de achizitie al autoturismului; autovehicul pur electric – orice autoturism, autoutilitara usoară, autospeciala/autospecializata usoara sau cvadriciclu, propulsat/propulsata de un motor electric cu energie furnizata de baterii reincarcabile, alimentate de o sursa externa de energie electrica, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC, avand un pret de achizitie de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 30% din pretul de achizitie al autoturismului", potrivit Notei de fundamentare care insoteste Proiectul.
De asemenea, Proiectul de Ordonanta propune si modificarea si completarea OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, care fac obiectul Programului Rabla Plus, in asa fel incat beneficiarii Programului Rabla Clasic sa fie si ei eligibili programului Prima masina.
In proiect se prevede ca ecobonusurile si ecotichetele din Programul "Rabla" sa poata fi folosite pentru achitarea avansului minim obligatoriu prevazut in legislatia Programului de stimulare cumpararii de autoturisme noi, aprobat prin OG 66/2014.
Cifrele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (APIA), citate de initiatorii proiectului, arata ca inmatricularea de autoturisme noi in Romania, in luna august a anului curent, a crescut cu 137,86%, fata de perioada similara a anului trecut, atingand un volum de 28.546 unitati. Pe primele opt luni din acest an, volumul autoturismelor noi inmatriculate a atins 103.824 unitati, in crestere cu 51,91% fata de perioada similara din 2017, in timp ce inmatricularea autovehiculelor second hand a fost in scadere cu 11,94% in luna august a anului curent, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta poate fi consultat AICI, iar Nota de fundament poate fi descarcata de AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lucrari de instalatii. Panouri fotovoltaice
Intrebare:
O societate ce are ca activitate lucrari cu instalatii si lucrari de constructii achizitioneaza pentru o lucrare panouri fotovoltaice si materiale conexe. Pe factura de la furnizor avem si o pozitie cu taxa timbru verde.
Cum inregistram in contabilitate aceasta taxa de timbru verde?
Se factureaza aceasta taxa mai departe la clientul unde s-au facut serviciile de instalare si montaj? Aceste panouri vor fi scoase din gestiune in baza unui deviz de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare imobil, depasire plafon TVA
Intrebare:
O firma cu domeniul de activitate cu CAEN specific constructiilor a investit in constructia unei cladiri, mai exact duplex. Pana acum nu a facturat absolut nimic dar ar vrea sa vand constructia chiar daca nu este inca finalizata. Firma in acest moment este neplatitoare de tva si vanzarea ar fi undeva in jurul valorii de 100.000 euro. Poate vinde cladirea fara TVA sau este obligata sa plateasca TVA pentru deoarece prin aceasta tranzactie depaseste deja pragul de 300.000 lei? Este ceva...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Omisiune constituire rezerva legala
Intrebare:
O societate A se divizeaza partial in cursul anului 2020, respectiv data infiintarii societatii beneficiare B este 30.09.2020, capital social 16400 lei. Prin divizarea partiala se transmit si in categoria alte rezerve (1068) din patrimoniul societatii divizate A suma de 105000 ron.
Incepand cu anul 2022 societatea B a obtinut profit, pana in 2024 inclusiv, si s-au distribuit dividende din profitul anilor 2022 si 2023. In anul 2024 profitul obtinut a ramas...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal-contabil al licentelor si al serviciilor de implementare
Intrebare:
In luna iunie anul curent am achizitionat un pachet de servicii informatice care, conform contractului, este compus din furnizarea licentelor si serviciile de implementare ale acestuia.
Tot in luna iunie am primit factura de licente care s-au si instalat pe serverul nostru, iar in luna septembrie va urma factura cu serviciile de implementare, atunci cand se va incepe si testarea programului si punerea in functiune prin instruire.
Care este tratamentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA suplimente alimentare august 2025
Intrebare:
Stiu ca inca nu s-a publicat modificarea cotelor de TVA incepand cu 1 august in Monitorul Oficial, dar trebuie sa pregatim partea de soft. In varianta de modificare: hrana pentru animale apare in continuare la cota redusa (11%), medicamentele de uz veterinar la cota standard de 21%. Nu imi este clara incadrarea suplimentelor alimentare, deoarece de multe ori sunt considerate alimente. Deja clientii ne intreaba cu ce cota de TVA vom factura produsele de la 1 august.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistare tableta cu discount 100%
Intrebare:
Se achizioneaza cu factura fiscala, o tableta in valoare de 9967 lei (pret fara TVA) la care de aplica un discount de -9967 lei, rezultand pret final al tabletei = 0 lei.
In aceste conditii, este legala incadrarea tabletei la obiecte de inventar, chiar daca depaste valoarea de 2500 lei?
Ar fi corecta inregistarea: 603 = 303 = 9967 lei / 303 = 7588 = 9967 lei, sau este obligatoriu sa fie inregistrate la mijloace fixe?
Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<