Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Platim mai mult la fondul de mediu. Ce a modificat Ministerul Mediului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: fondul de mediu, ordinulnr192/2004, calcul, contributie fondul mediu, certificat de atestare

La finele saptamanii trecute a fost publicat un nou ordin emis de Ministerul de Mediu prin care sunt aduse obligatii de plata suplimentare pentru fondul de mediu de 0,3 lei/kg pentru punerea in piata nationala de uleiuri minerale, sintetice sau semisintetice sau contributia de 2 lei/kg pentru diferenta intre deseurile de ambalaje declarate ca reciclate si cantitatile efective reciclate.
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat pentru Hotnews.ro in ce mod se modifica modul de calcul pentru contributia la fondul de mediu prin Ordinul Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 192/2004 publicat in Monitorul oficial din 21 februarie 2014.

Iata care sunt, mai intai, principalele situatii si procente datorate la fondul de mediu:

-    contributie de 3% pentru vanzarea de deseuri metalice, feroase si neferoase, datorata de persoane fizice sau juridice, ce nu sunt autorizati ca valorificatori. Obligatia de a calcula, retine, declara si plati fondul de mediu revine reciclatorului. Contributia se determina prin stopaj la sursa pe documentul de vanzare al deseurilor.

-    pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti in atmosfera, la care cantitatile de emisii poluante au fost recunoscute de agentiile judetene de mediu, suma datorata pentru fondul de mediu se calculeaza astfel:

T = Q x V
 
Unde:

T = suma datorata pentru fondul de mediu;
Q = cantitatea de poluant exprimata in kilograme;
V = valoarea taxei pentru fiecare tip de poluant, conform Anexei nr. 1 la OUG nr. 196/2005.

    Pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti, suma datorata se calculeaza dupa formula:

T = Q x Val
Unde:
T = suma datorata pentru fondul de mediu;
Q = cantitate de poluant emisa in atmosfera, calculata dupa o alta formula;
Val = valoarea taxei pentru fiecare tip de poluant, conform anexei 1 la OUG nr. 196/2005.
Q = f x A
Unde:
Q = cantitatea de poluant emisa in atmosfera;
f = factor de emisie;
A = cantitatea de combustibil, materie prima sau alte materiale utilizate.

-    o suma de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, fie din achizitie intracomunitara, fie prin import, fie din productie proprie.
     Suma se datoreaza numai pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor anuale de valorificare si cantitatile efective valorificate sau incinerate.

    Obligatia de mediu poate fi realizata in nume propriu de catre operatorul economic sau operatorul interesat poate sa utilizeze procedura transferului de responsabilitate catre o entitate autorizata, conform HG nr. 621/2005.

-    operatorii economici care introduc pe piata nationala substante clasificate drept periculoase au obligatia de a plati o contributie de 2% din valoarea acestora.

    Baza de calcul o reprezinta pretul de vanzare al acestor substante, exclusiv TVA.

    Daca introducerea in piata are ca scop consumul propriu al operatorului, baza de impozitare este valoarea costului de achizitie, exclusiv TVA, explica Adrian Benta pentru Hotnews.ro.

-    proprietarii de paduri sau administratorii acestora, ce realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase, platesc o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzare, exclusiv TVA.

    Nu se datoreaza taxa pentru vanzarea lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitelor si puietilor.

-    pentru introducerea anvelopelor noi sau uzate pe piata nationala, se datoreaza o contributie la fondul de mediu de 2 lei/kg. Plata se datoreaza pentru cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare a reciclarii si cantitatile gestionate efectiv. Obligatia de gestiune a anvelopelor uzate poate sa fie facuta individual de operatorul economic sau poate sa se realizeze prin transfer de responsabilitate.

-    gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia de a contribui cu procentul de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vanatoare. La semnarea sau reinnoirea contractelor de gestionare, gestionarul va prezenta un certificat de atestare a obligatiilor la fondul de mediu.

-    autoritatile au obligatia de a diminua anual cu 15%, deseurile municipale trimise spre depozitare. Acest lucru se poate realiza prin reciclare si valorificare. Acestea datoreaza o contributie de 100 lei/tona de deseu, cand nu s-a realizat obiectivul de reducere.

-    operatorii economici ce pun in piata pungi si sacose obtinute din resurse neregenrabile, vor achita o ecotaxa in suma de 0,1 lei/buc. Nu se achita ecotaxa pentru pungile si sacosele din resurse regenerabile.

-    incepand cu 01 ianuarie 2014, pentru operatorii ce introduc in piata nationala uleiuri minerale, sintetice si semisintetice, se datoreaza 0,30 lei/kg la fondul pentru mediu.

Actul normativ precizeaza faptul ca nu se datoreaza fond de mediu pentru uleiurile puse in piata, inainte de 01 ianuarie 2014, ce ar fi trebuit declarate la mediu pentru luna decembrie 2013.

Ca regula generala, toate sumele datorate pentru fondul de mediu sunt supuse declararii, informeaza HotNews.ro.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Platim mai mult la fondul de mediu. Ce a modificat Ministerul Mediului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016