Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rectificarea bugetara: Guvernul a alocat 135 de milioane de lei pentru restituirea dobanzilor aferente taxelor auto

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 23 Aug. 2019
Tags: taxa auto, anaf, mfp, restituire taxa auto

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri - 21 august, la propunerea Ministerului Mediului, o noua rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, sunt asigurate sumele necesare pentru demararea unor programe noi, precum si pentru restituirea taxei auto.

UPDATE: 23 aug. 2019

Asadar, AFM anunta ca au fost alocate fondurile in valoare de 135 milioane lei, necesare pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule. 

”Romanii care au platit aceste taxe nu au nicio vina ca ele nu au fost facute cum trebuie de la bun inceput si chiar daca nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotarata ca toti cei vizati sa-si primeasca banii inapoi, pana la ultimul leu”, a explicat viceprim-ministrul Gavrilescu. 
 
UPDATE: 13 aug. 2019
 
Guvernul a decis, in sedinta de luni - 12 august, alocarea sumei de 135 de milioane de lei pentru finalizarea restituirii fostelor taxe auto, mai exact, pentru restituirea ultimelor dobanzi aferente sumelor provenite din aceste taxe, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Legislatia in vigoare prevede ca cei care au facut cereri de restituire a fostelor taxe auto sunt indreptatiti si la plata dobanzilor, daca banii le-au fost returnati de stat cu intarziere. Pentru plata dobanzilor nu a fost necesara depunerea unei cereri specifice catre Finante, acestea calculandu-se si restituindu-se din oficiu in conturile bancare unde contribuabilii au ales sa le fie virate taxele auto.  Cuantumul acestor dobanzi este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, calculata din ziua in care a fost platita taxa si pana in ziua in care statul a restitui banii. De asemenea, reamintim ca plata dobanzilor nu se poate face decat dupa restituirea integrala a contravalorii taxelor auto.

“Se finalizeaza acest proces de restituire a taxei auto pentru care am alocat suma ramasa de plata, si anume 135 de milioane de lei, pentru restituirea ultimelor dobanzi aferente sumelor provenite din taxa auto. Cu aceasta ultima etapa, Guvernul a finalizat in intregime tot ceea ce inseamna taxa auto si, desigur, costurile aferente, ma refer la dobanzi si alte penalitati pe care statul le-a suportat. Suma totala restituita in perioada 2017-2019, din fondul bugetului pentru Mediu si, in completare, de la bugetul de stat, a fost de 6,1 miliarde de lei”, a anuntat ministrul Teodorovici,  la finele sedintei Executivului.

Aceasta suma nu a fost estimata de la inceputul acestui an, la adevarata sa marime, pentru ca erau acele analize, facute pe fiecare dosar in parte depus pentru a se restitui taxa auto, se scuza ministrul Finantelor.

Teodorovici a prezentat scuze contribuabililor, din partea sa si a celorlalti guvernanti, vizavi de “aceasta intarziere de ani de zile… de fapt, pentru luarea acestei taxe, atunci cand ea s-a luat, in anii trecuti, si pentru intarzierea cu care statul a rambursat aceasta taxa si sumele celelte aferente catre populatie”.

Articol initial: 6 iun. 2019

Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca, in total, 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de milioane de lei, reprezentand taxe auto achitate de acestia in intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017.
 
"Demersul Ministerului Finantelor Publice si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va continua pana la restituirea ultimului leu datorat contribuabililor romani, care au achitat taxe auto (taxe auto pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu)", a aratat, miercuri – 5 iunie, ANAF, intr-un comunicat de presa.
 
De altfel, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta inca de joi, 30 mai, ca cele 700 de milioane de lei care au fost transferate la Fondul de mediu pentru restituirea taxei auto trebuie sa se regaseasca in conturile romanilor, la inceputul acestei saptamani. 
In martie, seful de la Finante spunea ca taxa auto va fi restituita pana cel tarziu in iunie, fiind prinsa in Legea bugetului de stat pentru 2019, care a intrat in vigoare la mijlocul lunii martie 2019. 

Citeste mai multe AICI >>
 
Partea buna pentru contribuabili este ca legea a fost modificata de asa natura incat banii sa nu mai fie retinuti in cazul celor cu datorii la stat. In 30 mai 2019, in Monitorul Oficial, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 35/2019 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare privind acordarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Intre altele, OUG 35/2019 prevede ca persoanele care au datorii la stat si au de recuperat fosta taxa auto isi vor primi banii integral de la stat, fara scaderea acelor datorii, cum se procedeaza in mod normal. 

Aceasta masura a fost luata pentru a grabi procesul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule si “pentru evitarea constatarii de catre CJUE a neindeplinirii obligatiilor avand ca obiect rambursarea taxelor de inmatriculare a autovehiculelor de ocazie, percepute cu incalcarea dreptului UE”, dupa cum reiese din OUG 35/2019 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 427 din 30.05.2019. 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rectificarea bugetara: Guvernul a alocat 135 de milioane de lei pentru restituirea dobanzilor aferente taxelor auto":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016