Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri - 21 august, la propunerea Ministerului Mediului, o noua rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, sunt asigurate sumele necesare pentru demararea unor programe noi, precum si pentru restituirea taxei auto.
Asadar, AFM anunta ca au fost alocate fondurile in valoare de 135 milioane lei, necesare pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule.
”Romanii care au platit aceste taxe nu au nicio vina ca ele nu au fost facute cum trebuie de la bun inceput si chiar daca nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotarata ca toti cei vizati sa-si primeasca banii inapoi, pana la ultimul leu”, a explicat viceprim-ministrul Gavrilescu.
Legislatia in vigoare prevede ca cei care au facut cereri de restituire a fostelor taxe auto sunt indreptatiti si la plata dobanzilor, daca banii le-au fost returnati de stat cu intarziere. Pentru plata dobanzilor nu a fost necesara depunerea unei cereri specifice catre Finante, acestea calculandu-se si restituindu-se din oficiu in conturile bancare unde contribuabilii au ales sa le fie virate taxele auto. Cuantumul acestor dobanzi este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, calculata din ziua in care a fost platita taxa si pana in ziua in care statul a restitui banii. De asemenea, reamintim ca plata dobanzilor nu se poate face decat dupa restituirea integrala a contravalorii taxelor auto.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
“Se finalizeaza acest proces de restituire a taxei auto pentru care am alocat suma ramasa de plata, si anume 135 de milioane de lei, pentru restituirea ultimelor dobanzi aferente sumelor provenite din taxa auto. Cu aceasta ultima etapa, Guvernul a finalizat in intregime tot ceea ce inseamna taxa auto si, desigur, costurile aferente, ma refer la dobanzi si alte penalitati pe care statul le-a suportat. Suma totala restituita in perioada 2017-2019, din fondul bugetului pentru Mediu si, in completare, de la bugetul de stat, a fost de 6,1 miliarde de lei”, a anuntat ministrul Teodorovici, la finele sedintei Executivului.
Aceasta suma nu a fost estimata de la inceputul acestui an, la adevarata sa marime, pentru ca erau acele analize, facute pe fiecare dosar in parte depus pentru a se restitui taxa auto, se scuza ministrul Finantelor.
Teodorovici a prezentat scuze contribuabililor, din partea sa si a celorlalti guvernanti, vizavi de “aceasta intarziere de ani de zile… de fapt, pentru luarea acestei taxe, atunci cand ea s-a luat, in anii trecuti, si pentru intarzierea cu care statul a rambursat aceasta taxa si sumele celelte aferente catre populatie”.
Articol initial: 6 iun. 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca, in total, 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de milioane de lei, reprezentand taxe auto achitate de acestia in intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017.
Citeste mai multe AICI >>
Aceasta masura a fost luata pentru a grabi procesul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule si “pentru evitarea constatarii de catre CJUE a neindeplinirii obligatiilor avand ca obiect rambursarea taxelor de inmatriculare a autovehiculelor de ocazie, percepute cu incalcarea dreptului UE”, dupa cum reiese din OUG 35/2019 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 427 din 30.05.2019.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialProcedura integrala pentru restituirea taxei auto. Ce pasi aveti de facut?Noutati legislatie Fiscala 26-30 ianuarie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 09-13 februarie 2009 - Monitorul OficialTaxa a murit, traiasca taxa!Ultimele articole
ANAF informeaza! Cum poate fi restituita TAXA AUTO contribuabililorMinistrul Finantelor, despre TAXA AUTO: Am semnat documentele pentru restituirea ultimilor baniRecuperarea taxei auto! OUG 35/2019 prevede ca cei cu datorii la stat vor primi banii integralMinistrul Finantelor: TAXA AUTO ar trebui sa se plateasca pana in iunie. Dar se va plati mai repedeCum va puteti recupera in 2018 taxele auto achitate in perioada 01.01.2007-31.01.2017Articole similare
Calendar ANAF: Pana la 30 iunie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna D394Formularul 096 - Anularea inregistrarii in scopuri de TVANou proiect MFP privind declaratia pentru contributii, impozit si evidenta persoanelor asigurateRezultatele actiunilor de control ANAF: prejudicii totale de peste 10 milioane lei si un numar de 931.031 ore neinregistrate in contabilitateEvitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVArticole similare
Operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Care va fi tratamentul fiscal al garantiei?Achizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii declaram in D390?Factura de la furnizor si erori in decontul de TVA. Sfatul expertuluiStocuri la dispozitia clientului. Regim TVAANAF a publicat proiectul privind Procedura de solutionare a cererilor de rambursare TVAUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"