keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Obligatii legate de optiunea de a fi platitor de impozit pe venituri pe microintreprinderi sau pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: microintreprindere, optiune platitor impozitor, declaratia 100, opanaf nr73/2011

O microintreprindere din punct de vedere fiscal este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:



a) realizeaza venituri, altele decat cele mentionate mai jos;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia capitalul social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului si conditia referitoare la salariati este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
 
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv acest sistem de impunere, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu, chiar daca ulterior indeplineste conditiile.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor:

100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 73/2011) se completeaza de platitorii de impozite ca de exemplu: impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor si altele. Declaratia se depune in format electronic sau pe hartie prin codificarea informatiilor sub forma de cod de bare. Se folosesc programele respective, puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice. Program. Se poate depune si prin Internet. In concluzie o firma mica trebuie sa fie foarte atenta la respectarea conditiei de 60 zile de la infiintare pentru angajatea primului salariat, la respectarea conditiei de a nu presta consultanta, management si de a nu atinge cumva plafonul de 100.000 euro.

Daca insa impozitarea la venituri nu convine financiar sau lipsa unei conditii nu permite unei firme mici sa se incadreze ca microintreprindere, atunci se va inregistra ca platitoare de impozit pe profit aplicand prevederile Titlului II din Codul Fiscal.

Declararea trimestriala se face pana pe 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, prin utilizare declaratiei 100. Suplimentar se intocmeste si se depune:

101 Declaratie privind impozitul pe profit (OPANAF 2689/2010) se completeaza anual de catre platitorii de impozit pe profit. Declaratia se depune in format electronic, sau pe hartie prin codificarea informatiilor sub forma de cod de bare (vezi OMFP 409/2006 cu modificarile ulterioare), prin folosirea programelor respective, puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice. Program. Se poate depune si prin Internet.





Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016