Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O microintreprindere din punct de vedere fiscal este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele mentionate mai jos;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia capitalul social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului si conditia referitoare la salariati este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

Cartea Verde a Contabilitatii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manual de politici contabile - Stick USB
In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv acest sistem de impunere, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu, chiar daca ulterior indeplineste conditiile.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor:
100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 73/2011) se completeaza de platitorii de impozite ca de exemplu: impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor si altele. Declaratia se depune in format electronic sau pe hartie prin codificarea informatiilor sub forma de cod de bare. Se folosesc programele respective, puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice. Program. Se poate depune si prin Internet. In concluzie o firma mica trebuie sa fie foarte atenta la respectarea conditiei de 60 zile de la infiintare pentru angajatea primului salariat, la respectarea conditiei de a nu presta consultanta, management si de a nu atinge cumva plafonul de 100.000 euro.
Daca insa impozitarea la venituri nu convine financiar sau lipsa unei conditii nu permite unei firme mici sa se incadreze ca microintreprindere, atunci se va inregistra ca platitoare de impozit pe profit aplicand prevederile Titlului II din Codul Fiscal.
Declararea trimestriala se face pana pe 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, prin utilizare declaratiei 100. Suplimentar se intocmeste si se depune:
101 Declaratie privind impozitul pe profit (OPANAF 2689/2010) se completeaza anual de catre platitorii de impozit pe profit. Declaratia se depune in format electronic, sau pe hartie prin codificarea informatiilor sub forma de cod de bare (vezi OMFP 409/2006 cu modificarile ulterioare), prin folosirea programelor respective, puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice. Program. Se poate depune si prin Internet.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MICROINTREPRINDERE in 2024. Optiune privind plata impozitului pe profit in cursul anuluiCe obligatii revin microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant?Inregistrarea in scopuri de TVA si Declaratia 088. Ce monografii intocmim in diferite situatii privind D088 si trecerea la platitor de TVA?Reducere impozit pe veniturile microintreprinderilor. Calcul bonificatie conform OUG 153/2020Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?Ultimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaMICROINTREPRINDERE. Cand trece la impozit pe profit daca NU a depus bilantul la timp in 2025Impozit MICROINTREPRINDERE 2025: Conditii, Cote si DeclaratiiFirme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?MICROINTREPRINDERE. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025Articole similare
OANAF 123/2014 a modificat trei formulare importante, printre care si DECLARATIA 100Contributii de platit privind contractul de prestarii serviciiAplicatia “declaratii fiscale 2010” a fost actualizata, anunta ANAFDECLARATIA 100 in 2025: pentru ce se depune, termene, mod de completareCheltuieli nejustificate efectuate de asociat. Incidenta fiscalaUltimele articole
Declaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCACum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiCalculul impozitului pe dividende: ghid completArticole similare
Obligatii fiscale cu termen de depunere marti, 25 octombrie a.c.Obligatiile declarative ale lunii octombrie. Termene
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"