Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicare discount comercial. Se poate vinde acelasi produs la preturi diferite?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, og 99/2000, reducere comerciala, discount, inregistrari contabile

Vom analiza mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata. Stabilim astfel daca societatea poate vinde acelasi produs la preturi diferite si daca stabilirea pretului final de vanzare se va face prin negociere cu beneficiarul.

Vom analiza mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata. Stabilim astfel daca societatea poate vinde acelasi produs la preturi diferite si daca stabilirea pretului final de vanzare se va face prin negociere cu beneficiarul.

In plus, vom vedea cum se va intocmi factura de vanzare, stabilind daca e obligatorie crearea a doua pozitii separate pe factura (produs la pret de lista si discount) sau daca se poate trece direct pretul negociat.

Solutia consultantului:
Conform prevederilor OMFP 3055/2009 reducerile de pret pot fi:

- de natura comerciala (rabat, remiza, risturn)

- de natura financiara - sconturi de decontare (discounturi financiare)

Reducerile comerciale se acorda in legatura cu o marfa facturata intr-o anumita perioada de timp si au ca scop stimularea vanzarii respectivei marfi in acea perioada (are un scop comercial). Reducerile de aceasta natura influenteaza cifra de afaceri in sensul reducerii ei.

Reducerile financiare se acorda cu un scop necomercial, de regula pentru a stimula clientul sa plateasca mai devreme sau pentru a-l stimula sa foloseasca o anume forma de plata. El nu este legat de un anumit produs, ci de o valoare si de o frecventa a platilor.

Discounturile reprezinta reduceri de pret acordate clientilor fie pentru a-i stimula sa cumpere mai mult, fie pentru a-i stimula sa plateasca mai repede, fie pentru a le crea posibilitatea sa obtina un profit din distribuirea unor marfuri cu pret reglementat.

Fata de cele prezentate de d-voastra intelegem ca inregistrati reducerea pe factura initiala, iar reducerile de pret acordate de firma d-voastra sunt de natura comerciala si se inregistreaza la momentul acordarii acestora pe baza documentelor ce le atesta.

Atunci cand se inregistreaza in factura initiala, atat vanzatorul cat si cumparatorul inregistreaza in contabilitate factura la valoarea neta comerciala, aceasta reprezentand valoarea initiala mai putin reducerile acordate.
- la vanzator


4111 "Clienti"                               =                          %

                                                                            707 "Venituri din vanzarea marfurilor"

                                                 707 "Venituri din vanzarea marfurilor" – in rosu (discount)

                                                                        4427 "TVA colectata"

La cumparator:

            %                                           =                  401 "Furnizori"

371 "Marfuri"

4426 "TVA deductibila"

Se pot vinde produse de aceeasi natura la preturi diferite deoarece acestea au fost achizitionate in perioade diferite si la preturi diferite, dar nu este recomandat. Mai degraba stabiliti un pret mediu de vanzare negociat (in functie de pretul de lista), acelasi pentru toate marfurile la care aplicati acelasi discount. Descarcarea gestiunii se face la valoarea de cost a marfurilor.

Va trebui sa aveti in vedere si prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, art. 17, potrivit carora este interzis sa se vanda produse in pierdere (pret egal sau inferior costului de achizitie).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aplicare discount comercial. Se poate vinde acelasi produs la preturi diferite?":
Rating:

Nota: 4.72 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016