Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Preturi de vanzare diferite la o microintreprindere. Se pot factura preturi distincte pentru acelasi produs?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: microintreprindere, codul fiscal, livrari bunuri, reduceri comerciale, discount

In analiza de mai jos, va propunem ca subiect o microintreprindere platitoare de TVA care produce sucuri naturale de fructe. Vom vedea daca microintreprinderea poate factura acelasi produs finit la preturi diferite, cu mentiunea ca fiecare client are lista sa de preturi pentru achizitia produselor finite, iar pe factura nu apare separat pozitie cu discount.


Preturile de vanzare sunt stabilite prin politica comerciala a fiecarei societati.

La art. 17 din OG 99/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca  este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) - c), e) - i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.

De asemenea vanzarea catre persoane afiliate trebuie sa se faca la pretul de piata. Pretul de piata reprezinta "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor OMFP 1802/2014 reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se acorda pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b) remizele - se acorda in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Prin urmare, nu exista obligatia de a practica aceleasi preturi pentru toti clientii, insa trebue sa aveti in vedere si prevederile legale cum ar fi de exemplu: vanzarea de produse in pierdere, vanzarea catre persoane afiliate, acordarea reducerilor comerciale etc.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Preturi de vanzare diferite la o microintreprindere. Se pot factura preturi distincte pentru acelasi produs?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016