Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Discount-uri acordate. Cota de TVA aplicabila Irina DumitrescuIntrebare: Va rog sa ne ajutati in interpretarea Hotararii 76830.07.2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de ...
Discount-uri acordate. Cota de TVA aplicabila
Irina Dumitrescu
Intrebare: Va rog sa ne ajutati in interpretarea Hotararii 76830.07.2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003. Mai exact conform Art. I, A., (2) "In aplicarea art. 134^2 alin. (3) din Codul Fiscal, in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 138 din Codul Fiscal, ulterior datei de 1 iulie 2010, cota aplicabila pentru ajustarea bazei de impozitare este cota operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA in vigoare la data la care a intervenit evenimentul."
Vanzatorul acorda pentru cantitatile ridicate in perioada 01.01.2010-31.12.2010 o reducere de pret conform grilei de mai jos: pentru cantitati achizitionate intre 1000 si 2000 de tone reducerea de pret pentru volumul realizat este de 5 lei/tona; pentru cantitati achiztionate intre 2001 si 5000 tone reducerea de pret pentru volumul realizat este de 10 lei/tona. Aceste discounturi se factureaza la momentul cand se atinge cantitatea tinta, dar tinand cont ca in calculul lor sunt luate atat cantitatile livrate pana la 1 iulie 2010 cat si cele livrate dupa 1 iulie va rugam sa ne spuneti care este cota TVA aplicabila acestor discounturi?
Raspuns: Potrivit art. 138 lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
Punctul 20 alin.(1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. in acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.
Art. 1342 alin. (3) din legea mentionata prevede ca taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138. Totusi, regimul de impozitare si cotele aplicabile sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
In conformitate cu dispozitiile punctului 161 alin. (2) din normele mentionate, in aplicarea art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal, ulterior datei de 1 iulie 2010, cota aplicabila pentru ajustarea bazei de impozitare este cota operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA in vigoare la data la care a intervenit evenimentul.
SAF-T Ghid de raportare corecta Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In cazul prezentat, la emiterea facturilor pentru reducerile de pret acordate se va stabili caror livrari le corespund reducerile acordate.
Reducerile de pret aferente cantitatilor livrate inainte de data de 01 iulie 2010 se vor factura aplicand cota de TVA de 19%.
Reducerile de pret aferente cantitatilor livrate dupa data de 01 iulie 2010 se vor factura aplicand cota de TVA de 24%.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Emiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Ajustare TVA pentru bunuri lipsa, imputate. Cu ce cota de TVA facem ajustarea?Care este COTA TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?Raportare ANAF prin Declaratia 394, in cazul incasarii prin bon fiscal cu emitere de factura.Operatiuni neimpozabile in Romania - regim fiscal TVAUltimele articole
Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"